Udruga specijalne policije ”Orao” i dalje vodi brigu o svojim članovima: Organiziraju predavanja putem “Zoom-a”

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rat ”Orao” Orahovica-Našice, u suradnji i sufinanciranjem Ministarstva Hrvatskih branitelja, provodi svoj projekt „Zaštita hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u vrijeme epidemije COVID-19”. Jedna od aktivnosti u projektu, osim skrbi i podjela paketa pomoći hrvatskim braniteljima slabijeg socijalno-imovinskog stanja, je i pomoć podrške i savjetovanje putem mrežne aplikacije za videokomunikaciju ”Zoom”.

– Predavanja se provode od mjeseca rujna na temu ”Mentalno zdravlje u vrijeme COVID-19 i kupnja na internetu putem Internet portala i Web shopa. U najnovijem izdanju pridružila nam se i voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć Virovitičko-podravske županije te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Marija Bajan-Prokl koja je upoznala članove udruge s pokazateljima i činjenicama vezanih za hrvatske branitelje te održala interakciju na temu ”Pandemijksi umor”. S obzirom kako vojna iskustva i stres stvaraju osjećaj zajedništva i povezanosti koji traje i nakon sudjelovanja u ratu, stvara se preduvjet za uspostavljanje sustava ”peer pomoći” unutar veteranske zajednice. Termin peer uveden je iz engleskog jezika i najbolje se može opisati kao ravnopravna osoba po nekom relevantnom kriteriju, a peer grupa kao skupina ravnopravnih osoba po nekom kriteriju, koji je u našem slučaju sudjelovanje u Domovinskom ratu – kaže inicijator ovakvog vida predavanja predsjednik udruge Davor Solić. Marija Bajan-Prokl naglasila je kako je jedan od dobro utvrđenih pozitivnih učinaka programa peer potpora drugih veterana i zaštita od PTSP-a i ostalih mentalnih poremećaja vezanih uz stres.

– Sustavi peer podrške mogu se koristiti za olakšavanje prilagodbe na civilni život, lakšu uspostavu zdravih društvenih odnosa, prijenos pozitivnih načina nošenja sa stresom, te savladavanja kako emotivnih tako i institucijskih i operativnih prepreka postizanja zadovoljavajuće kvalitete života. Imajući u vidu navedeno, s radošću sam prihvatila poziv USPDR ”ORAO” Orahovica-Našice i bila aktivan član „grupe podrške“, grupe koja je pokazala brigu za pojedinca, otvorenost, brzo prihvatila online učenje i u konačnici pokazala da uza sve proživljene teškoće pojedinaca, ostaje aktivan i važan dio naše zajednice. Kako u ratu, tako je i danas spremna nositi se sa novim izazovima – zaključila je Bajan-Prokl.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content