ZA ZNATIŽELJNE Poznata stranica obradila imena i prezimena u Hrvatskoj: Otkrijte koja su najčešća

Barem jednom u životu čovjek se zapita o porijeklu svojeg prezimena, pa krene istraživati. Dok će se neki zadovoljiti usmenim predajama svojih starijih ukućana, drugi će se pak okrenuti Internetu. Jedna od najzanimljivijih stranica na tu temu je Forebears koja sakuplja genološke podatke iz brojnih povijesnih izbora iz čitavog niza zemalja, a potom te podatke razvrstava po mapi svijeta – prenosi Vecernji.hr

Tako primjerice neka od najčešćih imena na svijetu su Xiansheng, Maria, Xiaojie, Nushi te Mohammed. Najčešće prezime na svijetu je pak Wang. Dolazi iz Kine i smatra se da čak 107,002,423 osoba ima to prezime.

Popularna stranica dobro je obradila i imena te prezimena u Hrvatskoj. Navode kako je najčešće prezime Knežević, a najpopularnije ime Marija.

Deset najčešćih prezimena u Hrvatskoj:

1. Knežević
2. Horvat
3. Kovačević
4. Pavlović
5. Blažević
6. Božić
7. Lovrić
8. Babić
9. Marković
10. Bošnjak

Deset najpopularnijih imena u Hrvatskoj:

1. Marija
2. Ivan
3. Josip
4. Ana
5. Stjepan
6. Željko
7. Ivana
8. Ivica
9. Mirjana
10. Tomislav

Stranica je kao svoj izvor za ove popise koristila, međuostalim, i stare crkvene knjige još od 16. stoljeća do 90-ih godina prošlog stoljeća. Uključena su tu i imena s nadgrobnih spomenika od 1200. godine do danas, plemenske linije hrvatskog plemstva i mnoge druge.

(vecernji.hr, foto: ilustracija, M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content