ZANIMLJIV “PROJEKT” Orahovački srednjoškolci od grožđa napravili gel za dezinfekciju ruku

Učenička zadruga “Vučica” Srednje škole “Stjepan Ivšić” Orahovica poznata je po jedinstvenim izumima i poznatim proizvodima na zdravoj i prirodnoj bazi.

Tako su poznati: kupka za kupanje KupkOr, voćni i biljni likeri, jabučni sokovi, cvjetni aranžmani, potom nagrađivana vina kao što su zeleni silvanac, graševina i frankovka pa drveni stalci za butelje vina u obliku lovačke čeke i drugo.

Ovoga puta voćarsko-vinogradarsko-vinarska sekcija napravila je nešto posve novo, neuobičajeno, ali danas itekako aktualno i poželjno. Riječ je o dezinfekcijskom sredstvu, odnosno gelu za zaštitu ruku kojeg su orahovački srednjoškolci napravili, ni manje ni više, nego od grožđa.

-Sve je krenulo od našeg redovnog pečenja rakije kada smo dobili 70-postotni alkohol. Tada je krenula priča i dogovorili smo se da idemo u izradu gela za dezinfekciju ruku. Učenici su uistinu odradili velik posao i moram ih pohvaliti na svemu što su učinili. Ponovno smo unikatni i imamo nešto što se u današnjem vrijeme traži i dobro će doći svima, a na prirodnoj je bazi – kaže voditelj ove sekcije, profesor Mirko Kufner.

O čemu se zapravo radi i kako je gel nastao priča učenik Petar Obad.

-Svi sastojci za proizvodnju gela su iz naše proizvodnje. Tako smo koristili grožđe, alkohol te smo s ostacima aloa vere i eteričnim uljima napravili konačni proizvod – kaže Petar.

Profesor Kufner ističe kako se ovakvim radionicama i izradom proizvoda učenicima strukovnih smjerova stvara odličan odnos između učenja i realnog stanja na tržištu rada.

-To je glavni cilj jer oni odmah iz škole kreću na tržište rada i na ovakav način će biti i više nego spremni. U ovoj proizvodnji dezinfekcijskog sredstva, važno je reći da mi u školi imamo svoj vinograd iz kojeg nastaje masulj odnosno bobice odvojene od peteljke koji su glavni sastojak za ovu vrstu proizvoda. Kada kažemo masulj, nekima je to možda poznatije kao kom ili komin, to je slično, ali masulj je ipak puno kvalitetniji. Od toga postupkom destilacije dobivamo rakiju pa tu takozvanu lozovaču koristimo za proizvodnju naših voćnih i biljnih likera. Kako smo ove godine imali dosta tog masulja, došli smo na ideju da iz toga izvučemo još veću količinu visoko postotnog alkohola koji je osnovni dio za pravljenje dezinficijensa. Mi ćemo svoj proizvod koristiti samo za školu i po potrebi za sugrađane – kaže profesor Kufner.

U ovom projektu sudjelovali su učenici Antonio Bulava, Mihael Filipović, Petar Obad i Kristijan Lončar, a ponosan na rad svojih učenika i profesora je i ravnatelj škole Zorislav Milković.

-Za nas je najvažniji taj voljni moment, nikakva zarada. Važno je da učenici već i u ovom školskom dobu shvate što je realan život s kojim se moraju boriti da bi na kraju zaradili. Naša škola je i u ovo vrijeme korone aktivna i radi stvari koje su trenutno potrebne. Tako je naša škola, točnije strojarska sekcija, proljetos izradila zaštitne vizire uz pomoć Grada Orahovice koji nam je dao jedan 3D printer i viziri su na kraju proslijeđeni u naš Dom zdravlja. Doista je lijepo znati da imaš ovako aktivne i kreativne učenike i profesore – zaključio je Milković.

Profesor Mirko Kufner na kraju je naglasio i još jednu važnu stvar za sve radionice i sve proizvode koji se rade u školi.

-Važno je učenicima usaditi osjećaj stvarnosti, dakle koliko je zapravo truda, volje, rada i sati potrebno za napraviti jedan proizvod što će im jako dobro doći ako nešto slično budu radili u budućnosti. Na ovakav način učenici mogu uvidjeti količinu uloženog u jedan posao te nadasve cijeniti vrijednost svoga proizvoda kada jednom dođu na sajmove ili bilo koje drugo tržište – zaključio je Kufner.

Srednja skola pecenje

Uz kreativnost, volju i rad treba svakako pohvaliti učenike i profesore orahovačke srednje škole na odličnim idejama i želji da “svijetu” ponude nešto novo što su svojim rukama napravili.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content