Župan Andrović o projektima u školstvu 2021. godine: Evo gdje će se obnavljati, a gdje graditi škole i dvorane

U 2020. godini, godini u kojoj su zbog epidemije koronavirusom djeca viša na online nastavi nego u školskim klupama, odrađen je niz značajnih projekata. Energetski su završeni projekti obnove škola u Suhopolju, Gornjem Bazju, Pitomači, Josipovu, sportske dvorane Tehničke škole… Ponovno je u Virovitici započeo Stručni studij drvne tehnologije, stipendiraju se studenti i srednjoškolci, u suradnji s općinama i gradovima, nabavljeni su radni materijali za učenike osnovnih škola. I iduće godine niz je projekata koje priprema Virovitičko-podravska županija, a koji će ponuditi bolje uvjete obrazovanja za djecu.

– Gledajući projekte školstva i obrazovanja, planiramo izgradnju područne škole u Kladarama i novu školu u Vukosavljevici. Tu zgradu u Vukosavljevici smo počeli adaptirati, no kako je ona starija od 100 godina, počela se urušavati, a nakon analize Građevinskog fakulteta, donesena je odluka kako će se graditi nova škola, što će biti i jeftinija varijanta od prvotne adaptacije. Kroz mehanizam za oporavak, projektirat ćemo nove osnovne školu u Pitomači i Orahovici. Očekujemo početak radova već iduće godine. Time ćemo osigurati bolje uvjete školovanja i u Pitomači, a posebno u Orahovici, gdje danas, u istoj zgradi, u školu idu i osnovno i srednjoškolci, a u budućnosti bi svi išli na nastavu u jednoj smjeni. Energetski ćemo obnoviti dvije škole, u Okrugljači i Novom Gracu.

Pored redovnih sredstava za stipendiranje studenata u iznosu od 451.200 kuna osiguravaju se i sredstva za srednjoškolske stipendije za deficitarna zanimanja s iznosom od 295.000 kuna. Osigurana su sredstva za Stručni studij drvne tehnologije u Virovitici… Tu su i centri izvrsnosti, koji ove godine uglavnom nisu radili zbog epidemije korona virusa… Kroz mehanizam za oporavak projektirat ćemo i novu sportsku dvoranu u Ćeralijama.

I iduće godine, očekujemo i nadalje, u suradnji s općinama i gradovima, nabavku radnih materijala za sve učenike osnovnih škola, a kao i prijašnjih godina, osigurat ćemo prijevoz našim učenicima. Nastavljamo s projektima pomoćnika u nastavi, školskom shemom, kojim su obuhvaćeni besplatni obroci svježeg voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda za osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu, a nastavlja se i s projektom osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, te s projektom školski medni dan – naglasio je, između ostalog, o projektima u školstvu za 2021. godinu župan Igor Andrović.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content