Capak najavio koju će mjeru sigurno popustiti od 1. veljače te o čemu još pregovaraju

O kašnjenju isporuke cjepiva, epidemiološkoj situaciji i ublažavanju mjera za središnji Dnevnik HTV-a govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za središnji Dnevnik rekao je da ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva, a vezano uz popuštanje mjera rekao je da su razgovori još u tijeku te da će odluke objaviti na vrijeme.

– Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna, smanjeno je za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava  i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo, čuvamo za docjepljivanje – rekao je.

– Ne znamo kakva će biti distribucijska lista u ožujku, nadamo se da će to biti značajno više, ali ne možemo znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju – dodao je.

– AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU-a, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj EU je uložio velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja, a ponudili su distribucijsku listu koja bi počela 15. veljače s 44.000 doza. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze – rekao je.

Capak je rekao kako ne zna koliko su cjepiva kupile bogate zemlje, ali ističe da je vidljivo da su ga neke države uspjele nabaviti iako se nisu na vrijeme uključile u pregovore s proizvođačima.

– Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca, očito su dobile više nego mi – rekao je.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da će svi dobiti drugu dozu Pfizerova cjepiva na vrijeme. Što se tiče Moderne, kaže da nema nade da će se u veljači povećati količine cjepiva. Sve nade, kažu, polažu u AstraZenecu.

– Ako to bude tako, mi do kraja veljače može procijepiti starije osobe i kronične bolesnike, no to bi trebale biti značajne količine cjepiva jer takvih osoba ima najmanje 600-700 tisuća u Hrvatskoj – rekao je Capak dodajući da imaju velike kapacitete za cijepljenje stanovništva.

Vezano uz popuštanje mjera Capak je rekao da ne možemo biti do kraja zadovoljni epidemiološkom situacijom. Napominje kako imamo teško opterećenje novim sojevima virusa u zemljama koje su nam susjedne.

– Nisam rekao da se neće otvoriti, dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti. Razgovori se još vode, mi ćemo tu odluku na vrijeme pripremiti. Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5. do 8. razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno – zaključio je Capak u razgovoru sa Zrinkom Grancarić.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content