Članovi Stožera se cijepili pred kamerama: Nema popuštanja mjera

Članovi Stožera, Davor Božinović, Alemka Markotić, Krunoslav Capak javno su se cijepili. Beroš će se cijepiti kada mu istekne imunitet jer je prebolio Covid-19. Ministar Davor Božinović kazao je na konferenciji za medije da ne razmišljaju o popuštanju mjera, ali ni o tome da se vrate propusnice nakon što su ukinute poslije potresa, piše Večernji.hr.

– U posljednja 24 sata zabilježen je 1071 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5908. Među njima je 2390 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 200 pacijenata. Preminule su 53 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 214390 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4179 preminulo, ukupno su se oporavile 204 303 osobe od toga 1009 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 17 448 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 041 678 osoba, od toga 6 602 u posljednja 24 sata – priopćili su iz Stožera.

Što se tiče preminulih tri osobe su imali po jedan komorbiditet. Ostali su imali više. Preminula je jedna mlada osoba od 36 godina koja je imala astmu i pretilost.

– Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji profesionalno nas je odvukao od redovnih presica. To nije dobro i ne možemo to dopustiti jer epidemija još uvijek traje – kazao je na početku konferencije za medije ministar Davor Božinović.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o incidenciji.

– Prošli tjedan smo imali pad od 48 posto na tjednoj razini, a u ovom tjednu imamo 16 posto. Incidencija je 417,5, što je manje. Situacija je i dalje takva da u nekim županijama imamo višu incidenciju, kao u Međimurskoj. U odnosu na druge u EU, ukupna stopa smrtnosti je 985,9 i na 19 smo mjestu. Po incidenciji smo na 15. mjestu, podatak je to od 3. siječnja – kazao je Capak.

– Dobili smo nalaz obdukcije jedne žene stare 82 godine, iz doma za starije u Čakovcu. Cijepljenja je 27.12. Nakon cijepljenja gospođa je kontrolirana i bila dobro. Sutra ujutro je provjereno stanje, a da bi negdje oko 17 sati, došlo do pogoršanja stanja. Pozvana je medicinska pomoć. Bolesnica je preminula u domu za starije. Bila je negativna na Covid. Preminula je od zatajenja rada srca, došlo je do fibroze – kazao je Beroš.

– Bila je kronični bolesnik, imala je poteškoća u gutanju, imala je sondu. Imala je spazam grkljana, anginu pektoris i urinarni infekt. Nije samostalno hodala – kazao je Beroš.

– Nije se pronašlo da je uzrok smrti povezan s cijepljenjem – kazao je Beroš. Događaj će biti prijavljen HALMED-u.

Nema popuštanja mjera

– Kao što je već konstatirano, u ovom trenutku, brojke su bolje. Analizirajući našu situaciju ali i šire u Europi, veliki broj zemalja ulazi u novi lockdown. Mi ćemo kao i uvijek pratiti sve trendove i predlagati i povlačiti optimalne poteze kako bi umanjili epidemiju u Hrvatskoj. Nekoliko elemenata o kojima uzimamo u obzir su iskustva u Europi o nekim popuštanjima, zatim tu je pojava novog soja koronavirusa i nije isključeno da će prije ili kasnije biti otkriven i u Hrvatskoj, moramo popratiti i potres ali i Božić i Novu godinu. Prerano je, trebat će nam bar par tjedana vezano za potres, pa i duže. Mi nismo donijeli odluke, ali promišljanja o popuštanju nema – kazao je Božinović.

Novi soj koronavirusa

– Nisu pronađene mutacije. To je dugotrajnija analiza, neki uzorci se još uvijek analiziraju. Analize su sveobuhvatne. Ne bismo htjeli izlijetati s nekim poluinformacijama i kada budemo imali neke podijelit ćemo ih s vama – kazala je Alemka Markotić.

Nema povrata propusnica

– Što se tiče povrata propusnica, mi smo kao što vam je poznato iz poznatih okolnosti mi smo tu odluku ukinuli. Ne postoji zabrana napuštanja županija, a kada smo donosili rekli smo da je to preventivno. Ne razmišljamo o tome da se ponovno uvede zabrana kretanja među županijama – kazao je Božinović.

Cijepljenje

Cijepljeno je 13.798 osoba do sinoć u 19 sati. Ukupno je u Sisku procijepljeno 1040 osoba.

– Druga faza će početi po našim procjenama, mi smo mislili da ćemo dobiti više cjepiva od Moderne, no krajem prvog mjeseca počet ćemo cijepiti i drugu skupinu prioriteta. Prijavljeno je šest nuspojava. Bolnost na mjestu uboda i to je najčešća nuspojava. Nemamo dojava za druge nuspojave, vidjeli ste da smo imali alergijsku reakciju u Zaraznoj, ali nije bilo nikakvih posljedica – kazao je Capak.

Članovi Stožera se cijepili, Beroš će kad mu istekne imunitet

– Bio sam u nedoumici što i sam napraviti jer sam prebolio Covid. Moj stav je sljedeći, apsolutno sam za cijepljenje. U ovom trenutku imam stečeni imunitet. Mislim da nije etički, javno obećajem da ću se cijepiti kada moj imunitet prođe u roku iduća tri mjeseca. Moram spomenuti da nisam jedini koji je prebolio bolest. Svi mi koji smo tri do šest mjeseci od bolesti, mislim da se ne bi trebali cijepiti nego kad stečeni imunitet istekne. Cijepit ću se kad struka kaže – rekao je ministar. Potom su članovi Stožera pozvali epidemiologe da ih cijepe.


(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content