Donosimo upute kako obaviti samostalni pregled vozila prije tehničkog pregleda

Osim redovitog servisa vašeg vozila prije tehničkog pregleda, postoji i opcija za njegov samostalni pregled koji radite upravo vi. Tako vozilo možete još bolje pripremiti za tehnički pregled i smanjiti potencijalne neispravnosti koje se mogu preventivno i otkloniti.

Prema statistikama Centra za vozila Hrvatske, u protekloj godini prosječna starost vozila bila je 13,87 godina. Što je osobno vozilo starije te iza sebe ima više od 100.000 kilometara puta, njegova prolaznost na tehničkom pregledu se smanjuje, može se zaključiti iz statistika Centra za vozila Hrvatske koje se redovito vode na godišnjoj razini – piše vecernji.hr

Iako sva vozila koja sudjeluju u prometu moraju biti ispravna, gotovo svako četvrto vozilo ne prođe tehnički pregled u Republici Hrvatskoj. Svrha tehničkog pregleda je otkriti nedostatke na vozilu koji mogu utjecati na sigurnost vašeg vozila i putnika o njemu, ali i na sigurnost ostalih sudionika u prometu. Također, pregledom se utvrđuje je li vozilo opremljeno propisanom opremom i uređajima te udovoljavaju li uvjetima propisa za sigurno sudjelovanje u prometu.

SAMOSTALNI PREGLED VOZILA

Najprije vlasnici vozila trebaju provjeriti instrument ploču u vozilu te postoje li na njoj neke pogreške koje bi mogle ukazati nedostaje li ulja u motoru, postoji li neka greška na motoru ili ispušnom sustavu.

Dok je vlasnik vozila u kabini vozila, trebao bi upaliti svjetla te provjeriti rade li signalne lampice ispravno. Kod vozila koja imaju mehaničku parkirnu kočnicu, može se aktivirati parkirna kočnica i vidjeti radi li ispravno. Za vrijeme pregleda kočnice, sugerira se da upalite vozilo i probate krenuti dok je parkirna kočnica aktivirana da se utvrdi drži li se vozilo u zakočenom stanju. Ne zaboravite na pojaseve i njihovu ispravnost. Prikopčajte ih i pregledajte jesu li zakočeni laganim zatezanjem, kako biste se uvjerili da i dalje izvršavaju svoju funkciju.

Otvaranjem poklopca motora kod većine vozila može se provjeriti stanje tekućina. Provjerite razinu ulja u motoru jednostavnim vađenjem šipke od ulja te provjerom je li razina ulja između minimalne i maksimalne dozvoljene vrijednosti. Rashladna tekućina i tekućina za pranje stakla također imaju svoju propisanu granicu vrijednosti, stoga se njihovom provjerom može utvrditi jesu li između minimalne i maksimalne propisane vrijednosti.

Prednji dio vozila sastoji se od bitnih sastavnica vozila za tehnički pregled, a to su rasvjetna tijela. Kod vozila s halogenim žaruljama, vrlo se lako može otkloniti kvar ako je neka od žarulja pregorjela. Provjerite rade li stražnja svjetla, svi pokazivači smjerova, stop-svjetla i svjetla za maglu.

Nakon pet ili više godina uporabe, sugerira se da se pneumatici na vozilima trebaju detaljno i stručno pregledati, i to barem jednom godišnje. Provjerite jesu li postavljeni na ispravni tlak, a to možete vidjeti prema oznakama na vozilu koje se najčešće nalaze unutar poklopca spremnika goriva ili na pragovima od vrata vozila. Tamo su točno navedene vrijednosti za optimalni tlak vašeg vozila. Nemojte zaboraviti felge te provjerite postoje li i unutar njih nekakva oštećenja. Vijci na kotačima trebali bi biti dobro pričvršćeni i ne smije se dogoditi da ijedan vijak nedostaje.

Aktivirajte brisače, provjerite metlice brisača te brišu li dobro vidno polje od vozača. Retrovizori bi trebali sadržavati čitava zrcala bez ikakvih napuknuća kako bi slika bila nenarušena. Također, retrovizori trebaju biti dobro pričvršćeni jer će prilikom vibracija slika biti nejasna. Pripazite na dodatnu opremu u vašem vozilu te posjedujete li kutiju prve pomoći, sigurnosni reflektirajući prsluk, trokut koji se koristi u slučaju nesreće i komplet rezervnih žarulja za vaše vozilo.

(vecernji.hr, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content