Dr. Fotez: Točnim rasporedima olakšat ćemo proces cijepljenja većeg broja pacijenata protiv Covida-19

Ukoliko ostane odluka da se tzv. masovno cijepljenje građana protiv Covida-19, čiji je početak u nekim gradovima u Hrvatskoj najavljen već za ovaj tjedan, provodi u ambulantama obiteljske medicine, Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije je spreman. Najavio je to ravnatelj dr. Ivica Fotez, koji je gostovao u emisiji „Nedjeljom aktualno“ u programu ICV radija.

-Zasad je stav Stožera da neće biti masovnog cijepljena po ustanovama, školama i dvoranama, već kod liječnika opće medicine i to po sustavu cijepljenja protiv gripe. Naš prijedlog je da svaki liječnik napravi predbilježbu cijepljenja, koje će onda biti određeni dan u tjednu ili svaki dan u određeno vrijeme, kako se zdravi pacijenti, koji dolaze na cijepljenje, ne bi miješali s ostalima koji u ambulante dolaze po drugu medicinsku uslugu.

Točnim rasporedima osigurat ćemo tako protočniji proces procjepljivanja – napominje dr. Ivica Fotez. Županijski Dom zdravlja dobio je i 10 mobilnih timova koji su prijavljeni HZZO-u, a koji će nastaviti cijepiti domove za starije i nemoćne.

-Veće domove na našem području pokrili su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok Virovitičko-podravske županije, no uključili su se i naši liječnici i koncesionari. Čekamo konkretne upute Stožera ovih dana, vezano uz tzv. masovno cijepljenje građana – ističe dr. Fotez.

STIGLI I NOVI BRZI TESTOVI

U ambulantama primarne zdravstvene zaštite od danas (ponedjeljak) dijele se i novi brzi antigenski testovi.

-Novih 3000 komada brzih antigenskih testova stiglo je iz Stožera. To je druga pošiljka testova, nakon prvih koje smo mi, županijski Dom zdravlja u suradnji s osnivačem, Virovitičko-podravskom županijom, kupili za potrebe liječnika i pacijenata na ovom području. Dio pacijenata tako više ne mora u Viroviticu na punkt za uzimanje briseva, već kod svog obiteljskog liječnika za 15 minuta može saznati je li pozitivan na koronavirus ili ne – kaže dr. Fotez.

Brzi testovi stigli su i u Opću bolnicu Virovitica kao i u županijski Zavod za javno zdravstvo Sv. Rok, što će medicinskim službama olakšati rad s pacijentima, poručuje. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content