Kada posjetite Etno zbirku “Bakina priča”, dovoljno je da zaklopite oči i osjetite kakav je život na ovim prostorima bio prije 100 i više godina

U njoj ćete upoznati neka “stara vremena”, vidjeti kako je to bilo kada se živjelo “bez struje”, kada se kuhalo na peć na drva, kako izgleda “tkalački stan”… U Kladarama već godinu i pol “živi” Etno zbirka “Bakina priča”. Priča ona o životu ovoga kraja kroz namještaj starih vremena, kroz odjeći u fotografije. Prikazuje kako su se nekada izrađivali kolači, kakve se je odjeća i obuća nosila… No, “Bakina priča” prati život najpoznatije bake pitomačkog kraja – Ivke Mađar i Udruge Čuvarice kulturne baštine Kladara. Ivka Mađar je sinonim za očuvanje tradicije i kulturnu baštinu Kladara, ali i općine Pitomača, ovoga kraja.

Predmeti koji su izloženi, Ivka je marljivo skupljala i čuvala cijeli život. Ova zbirka na jednom mjestu sažima čitav njen dosadašnji život, odnosno njezin put u očuvanju kulture i tradicije pitomačkog kraja. U petak su je, između ostalih, obišli i saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić svjedočeći povijesti koja je sačuvana od zaborava… (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content