Korisnici Doma za starije osobe Baturina među prvima se cijepili protiv COVIDA-19: Svi se dobro osjećaju i čekaju toplije dane da mogu vrijeme iskoristiti za šetnju, uređenje vrta i druženje

Dom za starije osobe Baturina, koji se na više od 8000 četvornih metara nalazi u mirnom dijelu Virovitice, brine za više od šezdesetak svojih korisnika. Od početka pandemije koronavirusa Dom za starije osobe Baturina radi po posebnim okolnostima, uz pridržavanje svih mjera zaštite. Do danas u toj ustanovi nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze Covidom-19: jedna djelatnica koja je bila pozitivna otkrila je to za vrijeme godišnjeg odmora pa je virus „zaustavljen“ na vrijeme, prije negoli je prošao prag doma.

– Pridržavanje mjera zaštite od ove, pa i svih drugih bolesti, bio nam je i ostat će prioritet, pa upravo tomu možemo zahvaliti ovakvo stanje – napomenula je vlasnica Doma Jasminka Baturina.

jadranka baturina Custom

Ovaj Dom bio je među prvima na području naše županije čiji su korisnici 27. prosinca prošle godine primili prvu dozu Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19.

– Drago mi je što smo bili među prvima koji su se procijepili. Prvu dozu primila su 54 korisnika i nekoliko djelatnika. Sa zadovoljstvom mogu reći da ni u jednom slučaju nije bilo nikakvih nuspojava i svi se dobro osjećaju. Napominjem da je velika većina procijepljenih osoba, uz to što su, naravno, starije životne dobi, osobe i s brojnim kroničnim oboljenjima. Smatram da će im procijepljenost zasigurno uvelike pomoći u obrani od ove bolesti, a možda i spasiti život – ističe J. Baturina.

U Domu uvijek vladaju dobre vibracije i čini se kao da i nema korone. Korisnici se uz pridržavanje mjera zaštite bave svojim hobijima, druže se međusobno i čekaju toplije dane kada će više vremena moći provesti vani, u lijepo uređenom dvorištu i vrtu.

– To je omiljeni prostor naših korisnika i prije i za vrijeme korone. Općenito gledano, ova epidemija nije promijenila način života naših korisnika, jedino što nam je možda nedostajalo što u vrijeme proslave Božića u našem prekrasno uređenom prostoru punom božićnog ugođaja nije nazočio i svećenik koji obavezno dolazi, pa nije moglo biti u potpunosti kako smo željeli. No imali smo sve ostalo: veliki bor, štalicu, poklone i što je najvažnije, dobro raspoloženje u duhu Božića s nadom da nam život svima bude bolji i bez korone – o blagdanskom vremenu koji su ostavili iza sebe rekla je J. Baturina, napomenuvši kako je svaki dan drugačiji i zanimljiv.

CIJEPILA SE I PROTIV GRIPE

Zorka Vranek iz Lipika među prvima je koji su došli u Dom za starije osobe Baturina čim je otvorio svoja vrata. Iako ima problema s kretanjem, vrlo je vedre naravi i pravi „stručnjak“ u izradi ručnih radova, na što joj sada otpada i najviše vremena.

zorka vranek Custom

– S obzirom da sam u Lipiku živjela sama, a imam problema sa zdravljem, odlučila sam doći ovdje, u ovaj Dom. Drago mi je da nisam pogriješila jer ovdje je lijepo i veselo, djelatnice su vrlo drage i vrijedne. S obzirom da imam poteškoća s kretanjem, više mi odgovara unutarnji prostor i prostor oko Doma – rekla nam je Zorka, koja je bila među prvima procijepljenima u Domu. Napomenula je da joj cijepljenje nije teško palo te da se sada osjeća odlično.

– Uvijek sam se cijepila protiv sezonske gripe i koliko se sjećam, nikada je nisam dobila. Smatrala sam da je i ovo cijepljenje protiv korone isto s tom svrhom, pa sam se odmah i cijepila. Kao i drugi, i ja se nadam da će ovo cijepljenje pomoći da će život vrati u normalu. Ne mogu reći da je korona nešto puno utjecala na mene – ručni rad je hobi koji radim sama, u zatvorenom prostoru ili dvorištu, što sam slobodno radila i cijele prošle godine. No, ipak mi nedostaje da se svi zajedno možemo slobodno družiti, bez straha od bolesti – o nadi koju polaže u cjepivo rekla nam je korisnica Doma Zorka Vranek.

POBIJEDILA TRI KARCINOMA, NE BOJI SE KORONE

Ana Smiljanić iz Virovitice korisnica Doma postala je iz istog razloga kao većina njezinih domskih prijatelja: zbog narušenog zdravlja više nije mogla kvalitetno voditi samostalan život. Ana je u javnosti poznata kao nekadašnja djelatnica Opće bolnice Virovitica i osoba koja je mnogima pomogla da uz pomoć pravilne prehrane i promjene stila života pobijede tešku bolest. I sama zna koliko je struka važna.

ana smiljanic Custom

– Moji sugrađani znaju da ništa ne prepuštam slučaju jer sam svojom voljom prije desetak godina pobijedila ne jedan, nego čak tri karcinoma, a samim time moj život je bio usmjeren i na pomoć drugima. Sa zadovoljstvom mogu reći da sam dala svoj značajni obol u tridesetak uspješno izliječenih slučajeva dijagnosticiranog karcinoma – rekla nam je Ana o kojoj su tim povodom pisali mnogi, pa i mi, bila je nebrojeno puta u radijskim i televizijskim emisijama, a proputovala je s tim razlogom i cijeli svijet, kako bi pomogla ljudima da ozdrave od ove naizgled neizlječive bolesti.

– Zbog zdravstvenog stanja sada živim mirnije, a u ovom Domu to mi je stvarno i omogućeno. Samo neka prođe i ta epidemija pa će biti sve po starom – poželjela je Ana, koja se također među prvima cijepila protiv Covida-19. Konzultirala se, kaže, prvo sa sinom koji živi i radi u SAD-u, a koji je također procijepljen. Slijedila je njegov primjer i preporuke.

– Osjećam se odlično, a sve skupa je prošlo kao obično cijepljenje protiv gripe i slično. Savjetujem i drugima, neovisno koje dobi i zdravstvenog stanja bili: cijepite se pa ćemo prije zajedno pobijediti ovu bolest – poručila je Ana Smiljanić. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content