Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs: Nadam se da će svi učenici za dva tjedna ići na nastavu u škole

blank
Foto: RTL

Od početka govorimo da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i nadam se da ako ona ostane ovako dobra i stabilno, odnosno još bolja, da će se učenici vratiti za dva tjedna natrag. Ako ne, onda ćemo ponovno razmisliti o eventualnim daljnjim produžecima, ali nadam se da neće biti potrebe – kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za RTL televiziju.

Epidemiološka situacija prije praznika bila je puno gora nego sada, a tada je za većinu nastava bila u školi.

– Tadašnja situacija je bila lošija nego sada, a konačno, bilo bi jako loše da je ona ista onda i sada. Škole su zadnje koje se zatvaraju i prve koje se otvaraju nakon popuštanja mjera. U onom trenutku kada je primijenjeno strože i šire mjere, tada smo i mi uvažili potrebu da se smanji opterećenje u transportu i zbog toga je donesena onakva odluka, a na ruku nam je išlo i polugodište – rekao je.

– Sada se situacija poboljšala, svi skupa smo postali odgovorniji, mjere isto daju rezultate i zbog toga smo uvažili ideju da se mjere ne ublažavaju čim se pojavio jedan blagi pad, nego onog trenutka kada se pokaže da je to stabilni trend – tada će Stožer razmatrati ostale mjere. A škole su uvijek one koje se prve relaksiraju u toj strogoći lockdowna – kazao je.

Na pitanje da neki ravnatelji već sada predlažu da se ispiti održavaju u školama, iako je nastava online, ministar je odgovorio da misli da je to moguće.

– Ravnatelji su i dosad pokazali vrhunsku kooperativnost i kreativnost u reakciji i organizaciji nastave na svim razinama. Veliko priznanje im je dao i premijer kada smo imali online konzultacije sa svim ravnateljima u Hrvatskoj, bilo ih je više od tisuću. To je jedinstveni primjer da se predsjednik jedne Vlade izravno obratio ravnateljima – kazao je Fuchs i složio se da je bolje provoditi ispite u direktnoj komunikaciji nego preko interneta.

Ministar je odgovorio i na pitanje razmišlja li se o pomicanju državne mature.

– Mi imamo različite varijante jer se od nas to očekuje da unaprijed idemo s lošom, izrazito lošom i dobrom varijantom. U ovom trenutku ne vidimo razlog za pomicanje roka ili smanjivanje gradiva – kazao je.

(vlada.gov.hr)