MUDRO S POSUĐEM Ovo su devet predmeta koje nikad ne biste trebali stavljati u perilicu suđa

Ima stvari koje nikad ne biste smjeli prati u perilici posuđa jer se mogu razbiti ili oštetiti na visokim temperaturama, ili prenijeti neku infekciju na ostalo posuđe.

Skupo suđe

Zapravo, u perilicu ne biste trebali stavljati niti jedan komad posuđa koji spada u vrijedno obiteljsko naslijeđe. Ako postoji zdjela, tanjur za posluživanje ili vaza koju imate u obitelji generacijama, ili posebno volite taj komad posuđa, nemojte ga stavljati u perilicu. Možda će stotinu pranja preživjeti, no jednom se može dogoditi da se kvrcne s drugim posuđem unutra te da napukne, pa da ga izvadite u više komada.

Deterdžent

Djeluje logično kapnuti malo deterdženta u perilicu, na koncu – ipak je to sredstvo za pranje posuđa, zar ne? Nipošto, deterđdžnt za pranje posuđa na ruke nikad ne bi smio završiti u perilici, osim ako ne želite da vam se cijela kuhinja ispuni mjehurićima. Perilica posuđa zahtijeva drugu vrstu deterdženta, koji je jasno označen za tu namjenu.

Posudice koje ste dobili sa hranom iz dostave

Mogu biti zgodne za pohranu obroka koji želite ponijeti na posao, ili za grickalice koje ćete pojesti na putu, no posudice koje ste dobili s hranom iz dostave nikad ne perite u perilici posuđa, ako na njima nije naznačeno da mogu u perilicu. Ako nemaju tu oznaku, nisu sigurne za pranje u perilici.

Bakrene posude za kuhanje ili serviranje

Zbog svog sastava odlične su za kuhanje, ne ispuštaju kemikalije u hranu i dugotrajne su. No, ako ih ubacite u perilicu, mogu promijeniti boju, pa čak i dobiti pohrđati. Čak i ako ih svakodnevno koristite, operite ih ručno ako želite da ostanu sjajne.

Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura koje se razviju u perilici posuđa tijekom pranja i sušenja, s drvom također riskirate mogućnost da promijeni konzistenciju. Pod pretpostavkom da niste ljubitelj iverja u perilici posuđa, najbolje je prati ručno takve stvari.

Kristalno staklo i posuđe

Možda se bojite i ručno prati čaše od dragocjenog kristala, no pranjem u perilici tek možete ostati bez njih.

Ribež za sir

Nemojte se iznenaditi ako ovu malu sitnicu stavite u perilicu posuđa i kad je izvadite, izgleda kao da nije ni oprana. Perilica posuđa nema sposobnost pokupiti sav sir koji se zavukao u rupice na ribežu, pa je bolje da se za to pobrinete ručno

Otmjeni noževi dostojni chefa kuhinje

Iako se možda grozite mogućnosti da se porežete na finu oštricu dok nož perete ručno, perilica im ne čini dobro.

Zdjelice i pribor vašeg ljubimca

Možda ga smatrate članom obitelji, no zdjelice vašeg Fida, ili mace Fride, ne bi se trebale naći s tanjurima iz kojih jedete. Zanemarite onu staru legendu koju ste čuli, da su pseća usta čišća od ljudskih, jer to baš i nije istina. Razmislite što je sve vaš ljubimac stavio u usta tijekom šetnje ili što je sve vaša maca polizala dok se umiva. Njihove zdjelice zasigurno sadrže bakterije koje mogu biti otrovne za vas i vašu obitelj. Zato njihove stvari radije perite ručno, piše Reader’s Digest, a prenosi 24sata.hr

(24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content