NA VPŽ CIJEPLJENO OKO TISUĆU OSOBA Dr. Venus odgovorio kada se trebaju cijepiti oni koji su Covid-19 već preboljeli

Sutra (utorak) počinje cijepljenje drugom dozom Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19.  Prvom dozom je na području Virovitičko-podravske županije procijepljeno oko tisuću medicinskih djelatnika i korisnika domova za starije, kaže dr. Miroslav Venus, epidemiolog i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sv. Rok“.

-S obzirom da nemamo hladnjak s niskim temperaturama od -70 Celzijevih stupnjeva, što zahtjeva Pfizerovo cjepivo, svaki tjedan idemo u Zagreb po određene količine cjepiva. Danas (ponedjeljak) idemo po nove doze, kojima će se procijepiti oko tisuću osoba, a koje su prije tri tjedna primile prvu dozu. Do prošlog petka, konkretno, prvu dozu primilo je 946 osoba. Među njima su 436 uglavnom zdravstvenih djelatnika i pripadnika žurnih službi te 510 osoba u domovima za starije i nemoćne. Uglavnom su to štićenici, kao i manji broj zaposlenih – objašnjava dr. Venus koji je o stanju vezanom uz cijepljenje protiv Covida-19 na našem području govorio u emisiji „Nedjeljom aktualno“ u programu ICV radija.

U prvom krugu cijepljenja, od oko tisuću pacijenata, dva su prijavila nuspojave.

– U prvom slučaju riječ je bila o osjećaju slabosti i blago povišenoj temperaturi. Drugi slučaj, koji je prijavljen kao puno ozbiljniji, budući da je osoba završila na hitnom prijemu, pokazao se na kraju da nije povezan s cijepljenjem, već s općenitim stanjem pacijenta. Vjerujemo da je možda bilo i drugih lakših nuspojava, kao što su bol ili crvenilo na mjestu uboda, ali oni nam nisu bili prijavljeni – kaže dr. Venus.

Nakon što drugu dozu Pfizerovog cjepiva dobiju oni koji su se prvom cijepili prije tri tjedna, na red bi polako trebali doći i drugi građani. Postavlja se pitanje o modelu tzv. masovnog cijepljenja, kako će se ono provoditi i tko će ući u prvi izbor. U ovom trenu, razmišlja se o dvije mogućnosti – putem ambulanti domova zdravlja, dakle, kod obiteljskih liječnika ili na organiziranim punktovima.

NA JEDNOG EVIDENTIRANOG, JOŠ TROJE NEZABILJEŽENIH

Novinare je zanimalo i pitanje stvarne prokuženosti među populacijom. Naime, na jednog zaraženog, koji je testiran i koji ulazi u službene brojke, praksa pokazuje kako je bar još troje ljudi „u istom košu“, osobito ako je riječ o članovima obitelji ili bliskim kontaktima koji su simptome Covida-19 razvili u samoizolaciji, a nisu prošli testiranja.

U jednoj obitelji sa četiri člana tako će službeno biti evidentirana samo jedna osoba koja je testirana i kojoj je PCR test pokazao da je pozitivna. No što je s ostalo troje članova obitelji koji imaju simptome i koji su, realno, preboljeli  bolest, ali neće ući u službenu statistiku? Ili s kontaktima koji su iz samoizolacije razvili simptome, ali se nisu testirali, već su samo „odradili“ deset dana izolacije? Što kada je iz jedne obitelji članovi pripadaju troje različitih liječnika primarne zdravstvene zaštite (po jednom obiteljskom liječniku ili pedijatru)? Vode li se zbirne ili pojedinačne statistike?

Hipotetski, situacija na našem području, tako bi umjesto o nešto više od tri tisuće službeno evidentiranih, mogla bi značiti i do tri ili četiri puta veći broj preboljelih od Covida-19.

CIJEPLJENJE ZA SVE  

Zato se postavlja pitanje – tko se onda prvi treba cijepiti, kada se krene u tzv. masovno cijepljenje? Za koga je bolje da sačeka, ako je tek prebolio Covid-19? Čuvaju li nas antitijela od koronavirusa i do pet mjeseci, nakon što ga prebolimo, kako pokazuju nedavne studije? Pitanje je to ne samo za kronične bolesnike, umirovljenike i medicinske djelatnike, već i tisuće drugih građana koji su prošli bolest i traže konkretan savjet.

Na sva ova pitanja dr. Venus kaže kako nema jedinstvenog odgovora, osim da se cijepiti – treba.

Imunološki odgovor organizma varira od osobe do osobe, pa će netko nakon oporavka od bolesti imati jaču zaštitu i veći broj antitijela, dok će drugome ta razina biti niža. Primjerice, osoba koja je preboljela Covid-19 i imala težu kliničku sliku, kaže, zaštitna antitijela može imati i do osam mjeseci.  Asimptomatski pak zaštitu mogu imati puno manje. Budući da je bolest nova, kaže dr. Venus, još je puno područja koje treba istražiti. Zasad se, ističe, povlače paralele s nekim drugim zaraznim bolestima, dok se ne iskristaliziraju konkretna rješenja baš za ovaj koronavirus. A kod zarazne bolesti, glavno je spriječiti njeno širenje i zaustaviti je.

Glavnu ulogu u njenu suzbijanju, uz mjere, odigrat će cjepivo i kolektivni imunitet. Zato je, kaže, preporuka, da se cijepi što veći broj osoba.

-Preporuka je, naravno, da se cijepe svi, pa i oni koji su preboljeli Covid-19. Tko je prebolio bolest, može se cijepiti, pod uvjetom da je u trenutku cijepljenja akutno zdrav. Zbog boljeg imunološkog odgovora preporuka je da se ipak sačeka četiri tjedna od trena kad ste se razboljeli i ozdravili. Cjepivom se želi doseći željen postotak zaštićenih i kolektivni imunitet, koji će virusu onemogućiti daljnje širenje te kako bi se na taj način prekinula ova agonija u zdravstvenom, ekonomskom, psihičkom i bilo kojem drugom pogledu – stava je dr. Venus.

EDUKACIJA, NE SANKCIJE

Za nova cijepljenja, koja će uz Pfizera uključiti i Modernino cjepivo na našem području, ističe naš sugovornik, javlja se sve više zainteresiranih, osobito umirovljenika i zdravstvenih djelatnika. Cjepivo koje se prima u dvije doze tako će zaštitu od koronavirusa pacijentima u potpunosti osigurati 7 do 10 dana nakon primljene druge doze.

Uz one koji su sigurni da će se cijepiti, što je s onima koji se ne žele cijepiti ili žele sačekati par mjeseci, budući da su tek nedavno preboljeli Covid-19, pa smatraju da im je njihov prirodni imunitet zasad dovoljna zaštita? Što o mogućim ograničenjima kretanja i usluga za one koji se ne budu željeli cijepiti kaže dr. Venus, ujedno i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva? Jesu li ograničenja nužnost u 21. stoljeću ili svojevrstan udar na ljudska prava?

– Osobno nisam za zabrane i prisile jer smatram da edukacijom i vlastitim primjerom trebamo pokazati drugima što trebaju napraviti i kako se ponašati. Ovaj virus je nov, pametan i još ga istražujemo. Ja, dakle, nisam za ograničenja, nego po stoti put pozivam sve, a osobito one koji su još uvijek u dvojbi, da vjeruju struci – poručuje dr. Venus. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content