Održana sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika VPŽ: Jedna od tema određivanje broja zamjenika u lokalnoj samoupravi

Danas (četvrtak) u županijskoj vijećnici održana je sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika Virovitičko-podravske županije kojoj su nazočili župan virovitičko-podravski Igor Andrović, njegovi zamjenici, gradonačelnici i načelnici s područja županije…

Na sjednici se govorilo o obvezama jedinica lokalne i regionalne samouprave prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima. Županijski pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Ivan Horvat, predstavio je prisutnim načelnicima i gradonačelnicima promjene koje ih očekuju.

– Prvenstveno je riječ o smanjenju broja članova predsjedničkog tijela. Tako primjerice danas, Županijska skupština broji 35 članova, a ubuduće će brojati 31 člana. Promjene su vezane i za određivanje broja zamjenika u lokalnoj samoupravi. Samo općine i gradovi s više od 10.000 stanovnika, te županije, imat će jednog zamjenika, dok ostale općine i gradovi neće imati zamjenike, već će funkciju izvršnog tijela obavljati jedna osoba, a to je općinski načelnik ili gradonačelnik – rekao je Horvat i pojasnio kako će to izgledati na primjeru Virovitičko-podravske županije.

viber slika 2021 01 28 14 38 53
Foto: K. Toplak

– Zamjenik župana će se birati zajedno sa županom, a Županija će imati i zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine, s obzirom na odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Pravo na jednog zamjenika imat će gradovi Virovitica i Slatina te Općina Pitomača koja prema popisu stanovništva iz 2011. godine ima više od 10.000 stanovnika. Svi ostali će imati samo općinskog načelnika odnosno gradonačelnika – rekao je Horvat, dodavši da se uvodi i zakonski maksimum neto novčane naknade po vijećniku, tj. članu predstavničkog tijela.

– Tu su i neke druge manje izmjene koje se tiču načina zamjene općinskog načelnika ili gradonačelnika koji nema zamjenika, kao i slučaja izbora članova predstavničkog tijela vijeća koji se popunjavaju iz redova nacionalnih manjina, to je sad regulirano novim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Sada su županije, gradovi i općine dužni uskladiti svoj akt s odredbama tih zakona – rekao je Horvat.

viber slika 2021 01 28 14 38 52
Foto: K. Toplak

Na sjednici je predstavljen i program Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica “Bibliokombi“ za 13 jedinica lokalne samouprave”. Bilo je riječi o Izradi Programa zaštite divljači prema odredbama Zakona o lovstvu. O provedbi Natječaja 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu govorila je Neda Martić direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ, a Fond za oporavak i otpornost EU predstavila je Emina Kovač ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, ml)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content