POČELA PREDŠKOLA Evo kako najbolje pripremiti dijete na veliku promjenu u njegovom životu

Krenuo je program predškole u Dječjem vrtiću Cvrčak što je za mališane koji nisu pohađali vrtić, poprilično velika promjena u životu. Za mnogo djece to je prvi put da su odvojeni od svojih roditelja, prvi iskorak u svijet izvan prisne obiteljske sredine te prvi susret s većim brojem nepoznatih osoba.

Dječji vrtić Cvrčak objavio je “vodič” za roditelje i skrbnike o tome što mogu očekivati kada njihovo dijete krene u predškolu.

Dijete je u najranijoj dobi vezano za odrasle osobe, osobito roditelje te svako odvajanje od njih predstavlja promjenu na koju dijete najčešće reagira nesigurnošću i strahom. Roditelji i djeca u prvim danima susretat će se sa plačem, tugom, tjeskobom, razdražljivošću, ljutnjom, pasivnošću, a mogući su i poremećaji sna, apetita i pražnjenja te žaljenje na bolove u trbuhu i glavi.

Takve reakcije su najčešće kratkotrajne i privremene i ne ostavljaju trag kod djece. Moguće je i da prvi dani vrtića djetetu prođu u veselju, a nakon tjedan-dva se situacija promijeni. Uzrok najčešće nije neki neugodan događaj u vrtiću, već zakašnjela reakcija na prilagodbu. Kod neke djece moguća je i regresija točnije oblici ponašanja koji su karakteristični za raniju već savladanu fazu razvoja primjerice dijete ponovno mokri u krevet, siše prst, ili traži dudu.

Adaptacija je period kada se dijete prilagođava novonastaloj situaciji, uspostavlja nove socijalno-emocionalne veze s odgojiteljima i drugom djecom, prilagođava se na novi prostor i stvari, treba uspostaviti novi ritam dana, upoznati se i usvojiti pravila življenja u skupini što uključuje dijeljenje pažnje i igračaka. Kako tvrdi DV Cvrčak na adaptaciju se ne prilagođavaju samo djeca već i roditelji stoga su donijeli preporuke kako se što lakše nositi s tim.

Postoje tri vrste adaptacije djeteta: laka, srednja i teška. Laka traje od 10 do 15 dana, srednja mjesec dana, dok teška adaptacija na vrtić kod pojedine djece može potrajati i do 6 mjeseci. Ono što možete učiniti da pomognete djetetu kroz taj period je da prije polaska u predškolu pozitivno i s veseljem pričate o tome, možete razgovarati o tome koja su njihova očekivanja, što misle da će raditi tamo, zainteresirati ih za igračke koje se tamo nalaze, prošetati se u blizini vrtića, pogledati djecu u igri na dvorištu. Također možete zajedno spremiti ruksak, dogovoriti se s djetetom što će obući te postepeno prilagođavati ritam dana djetetu. Ono što nikako ne smijete raditi je prijetiti djetetu odlaskom u predškolu ili ga plašiti odgojiteljicama.

Kako bi se djetetu pomoglo oko prilagodbe za vrijeme dok boravi u vrtiću, DV Cvrčak savjetuje ponesti igračku, ili neki drugi predmet koji voli i može mu biti veza s obitelji, rastanak s djetetom treba biti kratak, srdačan i topao, zagrlite dijete i poljubite ga, ali se nemojte zadržavati ispred sobe dnevnog boravka ili negdje gdje vas dijete može vidjeti. Kada se roditelj rastaje s djetetom definirati kada će doći po njega u terminima koje dijete razumije te dogovoreno vrijeme i ispoštovati. Izbjegavajte vraćanje nekoliko puta da pozdravite dijete. Ukoliko dijete primijeti da je roditelj nesiguran, uplašen i zabrinut, i njemu će ta situacija teže pasti no nikako nemojte odlaziti bez pozdrava. Roditelji također trebaju paziti na vlastitu zabrinutost i nesigurnost, važan je pozitivan stav i strpljenje sa djetetom kako bi adaptacija bila što brža i bezbolnija.

(www.icv.hr, DV Cvrčak)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content