Potres napravio ogromne štete pčelarima u Banovini, Vrbos: Uključite se u akciju i pomozite pčelarima iz Sisačko-moslavačke županije

Razorni potres koji je pogodio područje Siska, Petrinje, Gline te brojnih okolnih mjesta napravio je ogromne štete na pčelinjacima i ostaloj pčelarskoj imovini. Nažalost u rušenju kuće u Majskim Poljana kod Gline poginuli su pčelari i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza, otac i sin, Franjo i Marijo Tomić.

-Prema prikupljenim podacima, na stradalom području u Sisačko-moslavačkoj županiji ima oko 350 pčelara s oko 19.000 pčelinjih zajednica i poznato je da je pčelarstvo u ovim krajevima vrlo razvijeno, ispaše su odlične, a pčelari vrlo iskusni, no potres je uništio većinu truda i rada naših pčelara – rekao nam je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos.

Većina košnica stradala je uslijed razornog potresa, a i onim pčelinjim zajednicama koje nisu neposredno stradale, odnosno pretrpjele fizička oštećenja prijeti opasnost.

-Potresom je naime došlo do stresanja pčela iz klupka na podnicu, što u ovo doba godine može biti pogubno. Pčele su naime u fazi zimovanja i sada im je potreban mir, pa bi preseljenje u ovo vrijeme imalo posljedice po preživljavanje. U svakom slučaju pravi razmjeri ukupne štete znat će se za vrijeme proljetnog pregleda pčelinjih zajednica, no već sad možemo očekivati da će šteta biti ogromna – sa žaljenjem je zaključio Vrbos napomenuvši da su pčelari odmah krenuli u pomoć svojim kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji.

-Odmah smo pokrenuli aktivnost pomoći pčelarima iz Sisačko-moslavačke županije i okolnih područja u Hrvatskoj i BiH. Na web stranicama Hrvatskog pčelarskog saveza otvorili smo žiro račun Hrvatskog pčelarskog saveza gdje pčelari i pčelarske udruge koji su voljni mogu uplatiti izvjestan iznos koji će biti proslijeđen Pčelarskoj udruzi Sisačko-moslavačke županije, odnosno njihovim pčelarima. Na ovaj naš apel za pomoć oglasili su se i pčelari iz Slovenije i Njemačke koji će također pomoći pčelarima u Banovini, ali i pčelarima u okolnim područjima koja su zahvaćena potresom. Pomoć u tom smislu je itekako važna jer jedino na taj način može se sanirati šteta, ali i dati motiv da se stradali pčelari i dalje usprkos ovoj nedaći nastave baviti pčelarenjem. Drugi vid pomoći koji dogovaramo s Ministarstvom poljoprivrede odnosi se na mjeru 5 iz Ruralnog razvoja, kojom će tijekom veljače biti objavljen natječaj na koji će se moći javiti i pčelari, ali i drugi poljoprivrednici, a mi do tada imamo zadatak elaborirati, dokumentirati i potvrditi štete koje su nastale. Radi se o direktnim štetama uginuća pčelinjih zajednica, uništenja i oštećenja košnica, gospodarskih zgrada, pčelinjaka, inventara, zaliha meda, te voska i sveg drugog repromaterijala – rekao nam je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, ujedno i dopredsjednik Pčelarskog saveza VPŽ Željko Vrbos.

željko vrbos foto arhiva icv Custom

Pozvao je ovim putem sve naše pčelare da se uključe u pomoć svojim kolegama iz Banovine.

-I simbolična financijska pomoć je dobro došla, a svi oni koji mogu i žele pomoći neka se jave u Pčelarsku udrugu Virovitičko-podravske županije ili u Pčelarsku udrugu grada Virovitice i naših drugih mjesta, a njihov prilog biti će upućen na pravu adresu. Unaprijed se zahvaljujem svima koji će se odazvati na ovu humanitarnu akciju – zaključio je Vrbos.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content