Potres u virovitičkoj Gimnaziji: Učenici se vratili u školske klupe, dočekala ih sirena za uzbunu i protupotresna vježba

Danas (ponedjeljak) je počela nastava u nikad neobičnijim uvjetima u jeku nastavka pandemije i posljedica nedavnih potresa koji su nanijeli štete u velikom dijelu središnje Hrvatske. U klupe, na nastavu “licem u lice” vratili su se učenici nižih razreda osnovnih škola, kao i maturanti. Za sve učenike koji su se vratili u školske klupe, ovog će tjedna biti organizirane evakuacijske vježbe u slučaju potresa.

Vježbe se moraju održati prema zakonu najmanje jednom u dvije godine, dok je Ravnateljstvu civilne zaštite RH u cilju da se provode i učestalije, barem jednom u polugodištu.

MG 1775

U organizaciji Policijske uprave virovitičko-podravske, te u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite, Virovitičko-podravskom županijom i djelatnicima škola, ovog se tjedna u školama na području županije (Gimnazija “Petra Preradovića” Virovitica, OŠ “Petra Preradovića” Pitomača, OŠ “Josipa Kozarca” Slatina te OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” Orahovica) održavaju već spomenute vježbe “evakuacije” za učenike na temu potresa. Prva takva vježba održana je danas u virovitičkoj Gimnaziji.

MG 1832

Kad se dogodi potres nije isto kao i kod požara. Kod požara postoje određeni evakuacijski putevi kroz koje se može evakuirati, a kod potresa ne znate što će od njih ostati. Treba pričekati da prođe prvi udar, potražiti najbliži zaklon uz nosivi zid i maknuti se od staklenih površina.

-U okviru svojih djelatnosti Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske svake godine provodi ovakve vježbe, a ove godine se to održava malo ranije iz razloga koji su se nedavno dogodili na području Sisačko-moslavačke županije. Cilj nam je provjeriti dokumentaciju škola pa smo tako danas izvršili provjeru plana evakuacije u virovitičkoj Gimnaziji, a s obzirom na uvjete prisutni su bili samo maturanti u četiri razredna odjela – rekao je Josip Job, voditelj službe Civilne zaštite VPŽ te napomenuo kako se u tih petnaestak minuta, koliko je vježba trajala, pokazalo da plan evakuacije virovitičke Gimnazije funkcionira, da je dobro napravljen te da su djeca dobro educirana i da su se pridržavala svih mjera u slučaju potresa – jednom riječju, ocjena “uspješan”.

MG 1818

Organizator ove vježbe je PU virovitičko-podravska na čelu s načelnikom Sinišom Kneževićem, koji je tom prigodom objasnio kako izgleda vježba i na što se kroz nju upozorava učenike.

-Našoj inicijativi se pridružila i Civilna zaštita Virovitičko-podravske županije, čiji su djelatnici zajedno s policijskim službenicima PU virovitičko-podravske na početku vršili edukaciju učenika, nakon čega je odrađena prva vježba. Vježba je napravljena po sistemu “zvona za uzbunu”. Prvo zvono najavilo je učenicima da se sakriju pod klupe i ostale čvrste objekte, dok je drugo zvono označilo vježbu evakuacije iz same zgrade. Ove vježbe provest ćemo u školama na području županije i na taj način započeti školsku godinu, ali isto tako i ponoviti ih u dogledno vrijeme, kad za to osjetimo potrebu. Cilj je svakako edukacija i uvježbanje kako učenika tako i prosvjetnih djelatnika, da se u slučaju potresa izbjegne potencijalna tragedija – naglasio je načelnik Siniša Knežević.

MG 1858

Zgrada Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, u kojoj je danas provedena prva ovogodišnja vježba evakuacije na temu potresa, jedna je od najstarijih zgrada na području grada i redovito je u fokusu zbog svoje “osjetljivosti” na ovakvu vrstu elementarne nepogode.

-Podržavam ovakve akcije jer smatram da je itekako potrebno educirati naše stanovnike, a pogotovo naše mlade sugrađane kako se ponašati prilikom ovakvih situacija s obzirom na nedavne događaje u Sisačko-moslavačkoj županiji i kako bi u takvom slučaju na našem području mogli sačuvati ljudske živote. U narednom periodu želimo kroz Stožere civilne zaštite Grada i Županije revidirati sve postojeće planove i donijeti konstantne vježbe koje se neće provoditi samo u školama, već i drugim institucijama, kako bi na taj način educirali što veći broj građana o ponašanju i mjerama u slučaju potresa, ali i svih ostalih elementarnih nepogoda – rekao je tom prigodom u pratnji zamjenika gradonačelnika i načelnika Stožera Civilne zaštite grada Virovitice Damira Marenića, gradonačelnik Ivica Kirin.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”618304″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content