POVRATAK U PROŠLOST Pogledajte kako se klizalo oko dvorca, tko je šišao u Palači, a tko imao prvi automobil u Virovitici

Sjećate li se kako se nekada klizalo na zaleđenoj Ođenici? Ili kako je izgledao stari Korzo i mlin? Mnogi pamte i staru virovitičku Gradsku tržnicu, s kamenim klupama i kioscima/kućicama, stare zgrade i trgove, mostove, poznate obrtnike koji su obilježili cijelo jedno poglavlje virovitičke povijesti.

Sve to i puno više sačuvano je na stranici virovtica.com koju je prije trinaest godina pokrenuo vlasnik stranice Danijel Reponj s grupom suradnika i ciljem da na jednom mjestu objedini informacije, povijesne zapise i fotografije vezane uz povijest našeg grada. Virovitica je tako postala prvi hrvatski grad koji ima stranicu posvećeno isključivo svojoj povijesti.

gospodarsko kulturna izlozba 1928. godine
foto: virovtica.com

Najzanimljivije su svakako fotografije, iako su i crtice i zapisi iz povijesti pravo blago za ljubitelje povijesti. Danijelu su dokumentaciju ustupili Gradski muzej Virovitica, Gradski vodič (koji objavljuje crtice iz Virovitičkog lista) Drago Celić, Filip Tomeković i drugi fotografi, a za priče iz virovitičke povijesti bila je zadužena Dubravka Sabolić.

Iako smo u ovaj foto vremeplov i sami zakoračili s ciljem prisjetiti se kako je zima izgledala u početkom prošlog stoljeća, u ovoj šetnji kroz povijest, moramo priznati, Virovitica nas je potpuno “zarobila”, neovisno u kojem je dobu zabilježena.

virovtica086
foto: virovtica.com

Uz dozvolu vlasnika stranice, donosimo vam zato neke od fotografija, tek djelić mozaika o životu Virovitice i Virovitičana, da se i vi prisjetite ulice iz djetinjstva, mosta kojeg više nema, glazbenog društva u kojem je svirao vaš djed, svog prvog “brice”, da otkrijete kakve su se haljine nosile na planinarenje (da, na planinarenje), tko je, među prvima, imao automobil u gradu.

Pogled u prošlost otkrio nam je i da su nekada u Palači svoje radnje imali urar Dragutin Zimerman i brijač i vlasuljar Ivan Majtanić.

urar u palaci pejacevic
foto: virovtica.com

Dok, vjerujemo, svi uživamo u njima, i htjeli-ne htjeli uspoređujemo grad nekad i danas, zahvaljujemo Danijelu na inicijativi i čuvanju povijesti Virovitice. Zavirite u galeriju. (www.icv.hr, mlo, virovtica.com)

[g-gallery gid=”617812″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content