Predsjednica Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom VPŽ Mirjana Žagar: Neophodna je što veća inkluzija i socijalna integracija osoba s invaliditetom

Foto: Facebook

Udruga tjelesnih invalida VPŽ osnovana je 2008. godine s istim ciljem kao i njene srodne udruge, osiguravanje pomoći osobama s invaliditetom radi njihovog što lakšeg i kvalitetnijeg života. Prije mjesec dana dužnost predsjednice udruge preuzela je Mirjana Žagar iz Virovitice koja je donedavno obnašala dužnost tajnice Društva multiple skleroze VPŽ.

– Iskustvo u Društvu multiple znatno mi je pomoglo u radu Udruge tjelesnih invalida, no pravi posao očekuje se tek kada se smiri situacija s COVID 19- rekla nam je na početku razgovora Mirjana Žagar, spomenuvši da udruga trenutno broji tridesetak članova te da su vrata udruge otvorena za sve ljude dobre volje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– To se odnosi i na osobe s invaliditetom, ali i volontere, odnosno sve one koji na bilo koji način mogu pomoći radu udruge, jer svaka pomoć nam je dobrodošla. Naša vrata otvorena su svakim radnim danom na Trgu Kralja Tomislava broj 5 u Virovitici. Dovoljno je doći tamo i ubrzo možete postati našim članom – pozvala je građane Mirjana te istaknula neke od važnijih projekata udruge.

– Naš rad, osim na dobroj volji i zalaganju volontera, bazira se i na projektima EU kao i lokalne samouprave. Poznato je da EU ima istančan osjećaj za osobe s invaliditetom, ali poseban senzibilitet za svoje građane s tjelesnim invaliditetom ima i Grad Virovitica, koji zasigurno spada u red onih koji mogu poslužiti kao primjer. Prvenstveno poštivanju mjera kako grad učiniti inkluzivnim za osobe s invaliditetom, usmjeravajući ih pritom na njihove potrebe i perspektive. To se odnosi na pristupne staze za invalide u javnim i stambenim zgradama, liftove u zgradama s više katova, ali isto tako i prilazima za invalidska kolica na pješačkim prijelazima i stazama. Grad je tu učinio puno i nadam se da će tako nastaviti i dalje, jer uvijek se može naći model više za prilagodbu potrebama osoba s invaliditetom – kaže Mirjana, no ističe kako nažalost državne službe još nisu napravile svoj dio posla.

– To se nažalost odrazilo i na naš grad. Osoba u kolicima, na primjer, ne može ući u Općinski sud ili Područni ured za mirovinsko osiguranje jer tamo nema rampe za invalide. Javni prijevoz invalida je skoro nemoguć, jer osoba s kolicima nema tehnički pristup ni vlaku ni autobusu, a u isto vrijeme imamo nedovoljan broj namjenskih vozila za prijevoz invalida. Shodno tome zajedno sa zakladom „Slagalica“ iz Osijeka pokrenuli smo inicijativu da se bolje promovira koliko je invalidima u većini naših gradova i općina u stvari ograničeno kretanje. Dok se to ne riješi, odnosno dok s papira ne pređe u realizaciju, ne možemo govoriti o nepostojanju diskriminacije, kako god to nekom zvučalo, jer svi bi trebali imati iste mogućnosti – rekla je sa opravdanom zabrinutošću Mirjana Žagar te napomenula da je jedan od njihovih važnijih projekata kupnja vlastitog prostora i namjenskog kombija za prijevoz osoba s tjelesnom invalidnošću.

– Zahvalni smo Gradu Virovitici što nam je omogućio prostor u centru grada, a u planu nam je izgradnja vlastitog prostora koji bi bio u potpunosti prilagođen potrebama osoba s invaliditetom. Isto tako i namjenski kombi u velikom dijelu će omogućiti prijevoz naših članova u potrebne institucije. Tu se radi o sredstvima EU i sa zadovoljstvom mogu ustvrditi kako je briga o invalidima na europskoj razini znatno porasla unazad desetak godina pa se nadam da će u dogledno vrijeme tako biti i u Hrvatskoj – izrazila je svoju želju i želju svojih članova Mirjana Žagar, spomenuvši da im je sad ipak najvažnija briga život u uvjetima COVID-a 19.

– Kao i svi drugi tako smo i mi poduzeli sve mjere predostrožnosti, odnosno mjere preveniranja ove bolesti koja može, nažalost, biti pogubna za našu populaciju jer riječ je uglavnom o starijim i bolesnim osobama. Do daljnjega su stoga otkazane razne radionice koje se inače redovno provode, neovisno radi li se o edukativnim, kreativnim ili rekreativnim radionicama – ističe Mirjana te dodaje da unatoč svemu i dalje brinu za svoje članove.

– Naravno da nam je prioritet humanitarna djelatnost, pa s obzirom da nam članovi dolaze ne samo iz Virovitice nego i šire, imamo točnu evidenciju gdje i kako tko živi i što mu je potrebno. Za tu namjenu postoje naši asistenti koji se redovno brinu o našim invalidima, posebice onima starijima ili koji žive sami – naglasila je.

Posebno je istaknula kako ju veseli angažman mladih ljudi u radu udruge.

– U naš rad se redovno uključuju osobe mlađe životne dobi. Dolaze nam s voljom i željom da pomognu. Držim da to u današnje vrijeme brzog tempa života i poprilične otuđenosti,  ima poseban značaj, ali isto tako daje i veliku nadu za budućnost, jer ne kaže se uzalud „na mladima svijet ostaje” – završila je naš razgovor sa ovom mudrom i istinitom izrekom, predsjednica Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom VPŽ Mirjana Žagar.

(www.icv.hr, bs)