Predsjednica Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom VPŽ Mirjana Žagar: Neophodna je što veća inkluzija i socijalna integracija osoba s invaliditetom

Udruga tjelesnih invalida VPŽ osnovana je 2008. godine s istim ciljem kao i njene srodne udruge, osiguravanje pomoći osobama s invaliditetom radi njihovog što lakšeg i kvalitetnijeg života. Prije mjesec dana dužnost predsjednice udruge preuzela je Mirjana Žagar iz Virovitice koja je donedavno obnašala dužnost tajnice Društva multiple skleroze VPŽ.

– Iskustvo u Društvu multiple znatno mi je pomoglo u radu Udruge tjelesnih invalida, no pravi posao očekuje se tek kada se smiri situacija s COVID 19- rekla nam je na početku razgovora Mirjana Žagar, spomenuvši da udruga trenutno broji tridesetak članova te da su vrata udruge otvorena za sve ljude dobre volje.

– To se odnosi i na osobe s invaliditetom, ali i volontere, odnosno sve one koji na bilo koji način mogu pomoći radu udruge, jer svaka pomoć nam je dobrodošla. Naša vrata otvorena su svakim radnim danom na Trgu Kralja Tomislava broj 5 u Virovitici. Dovoljno je doći tamo i ubrzo možete postati našim članom – pozvala je građane Mirjana te istaknula neke od važnijih projekata udruge.

– Naš rad, osim na dobroj volji i zalaganju volontera, bazira se i na projektima EU kao i lokalne samouprave. Poznato je da EU ima istančan osjećaj za osobe s invaliditetom, ali poseban senzibilitet za svoje građane s tjelesnim invaliditetom ima i Grad Virovitica, koji zasigurno spada u red onih koji mogu poslužiti kao primjer. Prvenstveno poštivanju mjera kako grad učiniti inkluzivnim za osobe s invaliditetom, usmjeravajući ih pritom na njihove potrebe i perspektive. To se odnosi na pristupne staze za invalide u javnim i stambenim zgradama, liftove u zgradama s više katova, ali isto tako i prilazima za invalidska kolica na pješačkim prijelazima i stazama. Grad je tu učinio puno i nadam se da će tako nastaviti i dalje, jer uvijek se može naći model više za prilagodbu potrebama osoba s invaliditetom – kaže Mirjana, no ističe kako nažalost državne službe još nisu napravile svoj dio posla.

– To se nažalost odrazilo i na naš grad. Osoba u kolicima, na primjer, ne može ući u Općinski sud ili Područni ured za mirovinsko osiguranje jer tamo nema rampe za invalide. Javni prijevoz invalida je skoro nemoguć, jer osoba s kolicima nema tehnički pristup ni vlaku ni autobusu, a u isto vrijeme imamo nedovoljan broj namjenskih vozila za prijevoz invalida. Shodno tome zajedno sa zakladom „Slagalica“ iz Osijeka pokrenuli smo inicijativu da se bolje promovira koliko je invalidima u većini naših gradova i općina u stvari ograničeno kretanje. Dok se to ne riješi, odnosno dok s papira ne pređe u realizaciju, ne možemo govoriti o nepostojanju diskriminacije, kako god to nekom zvučalo, jer svi bi trebali imati iste mogućnosti – rekla je sa opravdanom zabrinutošću Mirjana Žagar te napomenula da je jedan od njihovih važnijih projekata kupnja vlastitog prostora i namjenskog kombija za prijevoz osoba s tjelesnom invalidnošću.

– Zahvalni smo Gradu Virovitici što nam je omogućio prostor u centru grada, a u planu nam je izgradnja vlastitog prostora koji bi bio u potpunosti prilagođen potrebama osoba s invaliditetom. Isto tako i namjenski kombi u velikom dijelu će omogućiti prijevoz naših članova u potrebne institucije. Tu se radi o sredstvima EU i sa zadovoljstvom mogu ustvrditi kako je briga o invalidima na europskoj razini znatno porasla unazad desetak godina pa se nadam da će u dogledno vrijeme tako biti i u Hrvatskoj – izrazila je svoju želju i želju svojih članova Mirjana Žagar, spomenuvši da im je sad ipak najvažnija briga život u uvjetima COVID-a 19.

– Kao i svi drugi tako smo i mi poduzeli sve mjere predostrožnosti, odnosno mjere preveniranja ove bolesti koja može, nažalost, biti pogubna za našu populaciju jer riječ je uglavnom o starijim i bolesnim osobama. Do daljnjega su stoga otkazane razne radionice koje se inače redovno provode, neovisno radi li se o edukativnim, kreativnim ili rekreativnim radionicama – ističe Mirjana te dodaje da unatoč svemu i dalje brinu za svoje članove.

– Naravno da nam je prioritet humanitarna djelatnost, pa s obzirom da nam članovi dolaze ne samo iz Virovitice nego i šire, imamo točnu evidenciju gdje i kako tko živi i što mu je potrebno. Za tu namjenu postoje naši asistenti koji se redovno brinu o našim invalidima, posebice onima starijima ili koji žive sami – naglasila je.

Posebno je istaknula kako ju veseli angažman mladih ljudi u radu udruge.

– U naš rad se redovno uključuju osobe mlađe životne dobi. Dolaze nam s voljom i željom da pomognu. Držim da to u današnje vrijeme brzog tempa života i poprilične otuđenosti,  ima poseban značaj, ali isto tako daje i veliku nadu za budućnost, jer ne kaže se uzalud „na mladima svijet ostaje” – završila je naš razgovor sa ovom mudrom i istinitom izrekom, predsjednica Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom VPŽ Mirjana Žagar.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content