GODIŠNJE IZVJEŠĆE Prevencija i suzbijanje ovisnosti i proaktivna skrb o mentalnom zdravlju u VPŽ u 2020. godini

Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije objavio je i ove godine na svojoj web stranici godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja pod nazivom “Godišnjak za 2020. godinu“. Izvješće obuhvaća aktivnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te aktivnosti u području proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju koje su se tijekom 2020. godine provodile na području Virovitičko-podravske županije u okviru aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Iako su 2020. godinu obilježili izazovi povezani s pandemijom koronavirusa, usluga korisnicima bila je neprekidno dostupna tako da statistički pokazatelji upućuju na daljnji prirast ukupnog broja ovisnika koji su klijenti Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a to je prirast nešto veći od 4 posto u odnosu na ukupan broj klijenata registriranih do prethodne godine. Ovaj podatak govori o tome da se u Zavod stalno javljaju i novi klijenti, što je važno jer je tako sve bolji i obuhvat osoba koje su u potrebi za stručnom pomoći, ali to nikako ne znači da je ovisnika više nego ranije. Od svih novopridošlih klijenata u 2020. godini najviše je bilo onih koji zloupotrebljavaju kanabinoide, zatim liječenih alkoholičara ili osoba koje imaju probleme s prekomjernim pijenjem alkohola, a potom osoba liječenih od opijatske ovisnosti. Zabilježeni su i slučajevi novih problematičnih i patoloških kockara te osoba s teškoćama s mentalnim zdravljem koje su potražile pomoć u Zavodu.

Od početka rada s ovisnicima 2000. godine pa do konca 2020. godine u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije evidentirano je ukupno 686 osoba u tretmanu (većinom su to ovisnici o različitim sredstvima ovisnosti, a u manjem broju i osobe s teškoćama u mentalnom funkcioniranju). Klijenti su uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, ali se našim stručnjacima za pomoć javljaju i osobe iz ostalih krajeva Republike Hrvatske, pa čak i iz inozemstva.

Posebno je važno područje djelovanja prevencija ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja, osobito prevencija usmjerena ranjivoj populaciji djece i mladih. Provode se tako brojne sustavne preventivne aktivnosti, ali se osmišljavaju i novi pristupi i projekti kojima se osiguravaju i financijska sredstva za ove raznolike aktivnosti. Kontinuirano se već godinama provodi program “Zdrav za pet” u srednjim školama, a u više osnovnih škola provedene su i preventivne aktivnosti pod nazivom “Prevencija rizičnih ponašanja učenika osnovne škole”. Tijekom 2020. godine Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije proveo je projekt “Nepušenjem protiv ovisnosti – ja sam iz razreda nepušača” nakon provedenog natječaja Ministarstva zdravstva. Osim što se osnažuju kapaciteti mladih za odupiranje rizicima i afirmira se njihovo zdravlje, ovakvim se projektima osnažuje i suradnja s ostalim dionicima međusektorske suradnje u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te proaktivnoj skrbi o mentalnom zdravlju, osobito mladih. Razvija se i suradnja s različitim sveučilištima na kojima stručnjaci iz Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja studente informiraju o iskustvima iz Virovitičko-podravske županije u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te skrbi o mentalnom zdravlju.

Nastavljena je i već ionako bogata izdavačka aktivnost Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije te je u 2020. godini izdana i nova publikacija “Ja sam iz razreda nepušača – kako se ne izgubiti u duhanskome dimu”, kao i 12. izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča za mlade “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji”.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije kontinuirano aktivno sudjeluju i na domaćim i inozemnim stručnim i znanstvenim skupovima o ovisnostima i zaštiti mentalnog zdravlja. Svoja znanja i iskustva tako uspješno razmjenjuju s domaćim i stranim stručnjacima te potiču daljnju suradnju u borbi protiv ovisnosti i u skrbi o mentalnom zdravlju.

Zbog svega navedenog Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije prepoznat je kao jedan od vodećih zavoda koji čine stalne kvalitativne iskorake u stručnom radu na županijskoj, državnoj, ali i na međunarodnoj razini.

Godišnjak i ostale publikacije u izdanju Zavoda u elektronskom su obliku dostupni na www.zzjzvpz.hr.

Profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

(ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content