Projekti aglomeracije Pitomače i Slatine te virovitičkog pročistača otpadnih voda, sjajan su pokazatelj kako iskoristiti europska sredstva i povećati kvalitetu života građana

Na području Virovitičko-podravske županije, provode se projekti aglomeracija vrijedni oko 675 milijuna kuna. O tome je bilo govora na radnom sastanku u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, sastanku koji je inicirao virovitičko-podravski župan Igor Andrović uz predstavnike Hrvatskih voda, koje je predvodio zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić sa suradnicima. Sastanku su nazočili i gradonačelnici grada Virovitice i Slatine, Ivica Kirin i Denis Ostrošić, kao i zamjenici župana Marijo Klement i Darko Žužak, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, predstavnici općine Pitomača, razvojnih agencija, komunalnih poduzeća.

– Zahvaljujem se županu Androviću što nas je okupio na jednom mjestu. S Virovitičko-podravskom županijom imamo odličnu suradnju, odličnu iskorištenost europskih sredstava, kako bi se kvaliteta življenja na ovom prostoru podigla na višu razinu – kazao je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

IMG 0998 HDR

“Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Pitomača” je investicija vrijedna 262 milijuna kuna. Od toga, 149 milijuna kuna stiže iz EU, a preostali iznos osiguravaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i Općina Pitomača. Nakon realizacije ovoga projekta na sustav vodoopskrbe bit će priključeno 85 posto stanovništva, a na sustav odvodnje njih 86 posto. Najveći je to projekt u povijesti Pitomače. Realizacijom ovoga projekta na području općine Pitomača, tj. naselja Pitomača, Otrovanec, Dinjevac, Grabrovnica, Kladare i Stari Gradac, omogućit će se priključak za 1650 kućanstava na sustav vodoopskrbe i 2068 priprema za priključke na sustav odvodnje.

– Ovi projekti su sjajan pokazatelj kako na najbolji mogući način iskoristiti europska sredstva i povećati kvalitetu života stanovnika koji žive na ovom području. Virovitičko-podravska županija ima odličnu suradnju s Hrvatskim vodama, kao i s generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem. Hrvatske vode naš su vjerni partner u mnogobrojnim projektima, od kojih bi podcrtao sustave navodnjavanja. Uz Hrvatske vode, Vladu RH, resorna ministarstva, u tim projektima, kao i aglomeracijama na području Virovitičko-podravske županije, zajednički stvaramo bolje uvjete života stanovnicima naše županije – naglasio je župan Andrović.

prociscivac

U sklopu projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica radi se na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 147,2 milijuna kuna, od kojih su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda EU 103,4 milijuna kuna, odnosno nešto više od 70 posto. Grad Virovitica i dvije općine Lukač i Špišić Bukovica, na čijem se prostoru provodi projekt, sufinanciraju projekt s 20 posto od nacionalne komponente, odnosno sa 8,8 milijuna kuna, što je nešto manje od 6 posto ukupne vrijednosti projekta. Vrijednost samih radova izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je gotovo 60 milijuna kuna.

– Uređaj za pročišćivanje je trenutno najveće gradilište od Osijeka do Zagreba. Ovo ljeto očekujemo završetak radova, a u probni rad bi se pročišćivač pustio u listopadu – čuli smo od zamjenika gradonačelnika Virovitice Damira Marenića i izvođača radova, dok je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, kazao „kako je ovaj projekt počeo 2008. godine kada je prijavljen, što je pokazatelj koliko nekada treba dugo vremena da bi se projekt doveo od početka do finalizacije“.

Aglomeracija Slatina projekt je vrijedan 266,5 milijuna kuna, od čega 152,5 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU. Nadalje, 60,8 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode u ravnomjernom iznosu, dok će Grad Slatina izdvojiti 8,1 milijun kuna. Sagradit će se i rekonstruirati sustav vodoopskrbe i odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području grada Slatine i okolnih naselja Kozice, Markovo, Medinci, Novi Senkovac, Bakić, Sladojevci i Lukavac. Omogućit će se time priključivanje novih korisnika na sustav vodoopskrbe i odvodnje te smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu.

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content