Prva tura orahovačkog dezinficijensa “razgrabljena”: Kad se udruže vrijedne ruke učenika i profesora, nema što se ne može proizvesti

RTL.hr redovito predstavlja OPG-ove, male biznise i udruge diljem Hrvatske i to kroz projekt “malih biznisa koje ćete voljeti“. Jedna od njih je Učenička zadruga “Vučica” koja djeluje u sklopu Srednje škole “Stjepan Ivšić” iz Orahovice, a o trudu i vrijednim rukama profesora i učenika škole svjedoči široka paleta kvalitetnih proizvoda koju imaju za ponuditi.

“Vučica” je osnovana je 2016. godine, a naziv nosi po rijeci koja protječe kroz Orahovicu i pored škole. U sklopu zadruge od samog početka aktivno djeluje pet sekcija koje su usko povezane s usmjerenjima koje škola obrazuje pa tako imaju Strojarsku, Cvjećarsku, Voćarsko-vinogradarsko-vinarsku, Ekonomsku i Ugostiteljsku sekciju, pojasnio je Mirko Kufner, profesor poljoprivredne skupine predmeta u Srednjoj školi “Stjepan Ivšić”.

Za svoje učenike žele osigurati što više praktične nastave, ali za strukovna usmjerenja izuzetno je važna i učenička zadruga kako bi oni mogli izabrati dodatne aktivnosti koje ih zanimanju, naglašava Kufner.

– Prije svega steći će prividni dojam koliko je potrebno uložiti truda pri stvaranju određenog proizvoda koji će možda u budućnosti raditi i sami na svom OPG-u ili nekoj tvrtki te kroz prodaju na sajmovima naučiti cijeniti vrijednost takvih proizvoda –  kazao je Kufner i dodao da su na ideju osnivanja učeničke zadruge došli kroz jedan  zajednički projekt s partnerskom srednjom školom iz Pitomače.

– Mi smo u to vrijeme već imali mnoštvo proizvoda, ali nismo ih imali načina plasirati na tržište pa je ovo bila idealna prilika – rekao je Kufner o počecima Zadruge.

vucica

“Vučica” sada uspješno djeluje već četvrtu godinu, a prepoznatljivost su ostvarili školskim vinima Zeleni Silvanac, Graševina i Frankovka te biljnim i voćnim likerima koji se najčešće i najviše prodaju na sajmovima. U posljednje vrijeme izuzetno im je popularan domaći 100- postotni sok od jabuke.

– Na Državnoj smotri učeničkih zadruga održanoj u Zadru 2017. godine primili smo nagradu za najproizvod i to vino Zeleni Silvanac, ali tada s drvenim stalkom s dvije vinske čaše. Općenito, fokus nam se najviše bazira na prirodnim proizvodima, dobivenim od školskih sirovina uz minimalne potrebe za kupovinom sastojaka – kazao je Kufner.

Svaka sekcija nudi pregršt svojih proizvoda, pa se tako, između ostalog, ugostiteljska sekcija diči svim vrstama domaćeg tijesta, zimnica i pekmeza, dok se, primjerice, ekonomska sekcija može pohvaliti različitim sapunima i kuglicama za kupke.

– Proizvode promoviramo najčešće putem Facebook stranice škole, ali ideja je napraviti i zasebnu stranicu učeničke zadruge te putem sajmova, županijskih i državnih smotri kao i gradskih manifestacija. Suradnja s lokalnom zajednicom i Turističkom zajednicom je odlična i upravo dosta naših proizvoda oni otkupe i poklanjaju dalje svojim partnerima kao jedan od zaštitnih i prepoznatljivih proizvoda našeg Grada pa im se ovim putem zahvaljujem na lijepo suradnji – poručio je Kufner.

vucica4

Epidemiološka situacija na neko vrijeme zatvorila ili ograničila rad škola, ali to nije poljuljalo rad Zadruge.

– Radili smo i u vrijeme korone u skladu s mogućnostima, pogotovo proizvodnju koja se velikim dijelom odvijala u vanjskim uvjetima na zraku kao što su prerada grožđa I proizvodnja vino i rakije te proizvodnja sokova. Proizvodnju u zatvorenim prostorima smo morali nažalost nešto smanjiti, ali i dalje smo odrađivali sve aktivnosti u skladu s epidemiološkim preporukama – kazao je Kufner, ali i dodao da ih je trenutna situacija najviše pogodila u smislu pomanjkanja predstavljanja prodaje na sajmovima što su dosta osjetili.

Iz epidemije se ipak rodila ideja za novi proizvod pa su učenici sa svojim profesorima osmisli prirodni dezinficijensi od grožđa.

– Prilikom redovnog pečenja rakije došli su na ideju da kod destilacije grožđanog masulja stvorimo određenu količinu visokopostotnog alkohola koji će nam biti podloga za izradu Higijenskog gela za dezinfekciju ruku. Nabavili smo potrebne popratne sastojke (aloe vera gel i eterična mirisna ulja) kao i ambalažu te u točno određenim omjerima proizveli više nego potreban proizvod u današnje vrijeme. Ponudili smo ga svim nastavnicima i učenicima i prva tura je bila “razgrabljena” – ispričao je Kufner.

To nije jedini doprinos Zadruge u borbi s koronakrizom jer je i početkom godine, za vrijeme prvog vala koronavirusa, strojarska sekcija uz pomoć 3D printera proizvela je mnogo zaštitnih vizira za djelatnike lokalnog Doma zdravlja te zaposlenike gradske uprave te su tako pomogli kod nedostatka zaštitne opreme, ali i promovirali učeničku zadrugu na lijep način.

Zarada je manje važan element rada njihove Zadruge, napomenuo je Kufner. Važniji je odgojni moment i dojam učenika u njihovoj dobi koji steknu prodajom proizvoda koji su sami proizveli te se time približe realnom životu.

– Neki od učenika nastavili s radom na svojim obiteljskim OPG-ovima, neki su osnovali vlastita nova, a sadašnji maturanti odnosno neki od njih naveliko razmišljaju i planiraju u tom smjeru. Saznanja o tome koliko im je pomogla Zadruga Vučica u takvim poslovima nemam, ali siguran sam da im nije odmogla. već samo dodatno razvila radne navike koje su im u budućem životu i radu na vlastitim OPG-ovima izuzetno potrebne – ustvrdio je Kufner.

Originalni tekst možete vidjeti OVDJE. (rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content