Slavonski vinari i vinogradari “pred zidom”: Nedostaje nam 320 milijuna kuna, duži nastavak mjera mogao bi biti poguban

Da je zbog situacije s pandemijom koronavirusa i mjerama zatvaranja ugostiteljskih objekata prodaja vina drastično pala, te da bi to moglo dovesti do još ozbiljnijih posljedica ako se mjere nastave idućih mjesec dana ili duže, upozorili su na sastanku u HGK – Županijskoj komori Osijek.

Oglasili su se iz Udruge Graševina Croatica koja okuplja gotovo sve vinogradare i vinare istočne Slavonije.

-Preživjeli smo zahvaljujući državnim mjerama financijskih potpora u vrijeme proljetnog zatvaranja, ali sada su nastale nove poteškoće zbog drugog lockdowna u kojemu su ponovno zatvoreni ugostiteljski objekti. Zbog toga nam je prodaja vina drastično pala – rekao je Mladen Papak iz vinarije Vina Papak Ilok, ističući kako su posljedice po vinski sektor značajne i vrlo ozbiljne jer se povećavaju zalihe vina, a što se može odraziti i na dodatan pad cijena vina.

Predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić istaknuo je kako je lanjske godine pad prodaje bio 40 do 50 posto na razini Hrvatske, a po svemu sudeći će se nastaviti i u prvoj polovici ove godine. No, podsjetio je kako se i dalje mora redovito ulagati u svaku fazu uzgoja vinove loze, a trenutno je u tijeku rezidba, nakon čega vinare i vinogradare s početkom vegetacije očekuju velika ulaganja.

– Troškovi ostaju i oni iznose oko 40 tisuća kuna po jednom hektaru. S obzirom da u Hrvatskoj ima 20-ak tisuća hektara, to znači da za obradit vinograd do berbe treba oko 800 milijuna kuna. Uz pad prodaje od 40 posto nama nedostaje 320 milijuna kuna likvidnog novca da bi vinogradi preživjeli ovu godinu. U pregovorima smo s nadležnim ministartstvom kako osigurati taj novac – rekao je Pavić.

IMG 1006 rotated

Poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker istaknuo je kako vinari očekuju da će se restorani otvoriti prije Uskrsa i da će konačno krenuti normalna prodaja vina koja bi trebala oporaviti vinski sektor, ali i sektor turizma.

-Za sada u vinogradima nema otpuštanja radnika, nadamo se da ćemo preživjeti ali je situacija vrlo ozbiljna u savladavanju financijskih problema – rekao je Krauthaker dodavši kako od Nacionalnog stožera nisu tražili ukidanje mjera, ali vjeruju u njihovu procijenu situacije.

Napomenuo je i kako ove godine nema mogućnosti za pravu proslavu blagdana sv. Vinka (22. siječnja) pa će vinari u malim grupama dovoditi ugostitelje u vinograde na degustacije vina kako bi dobili uvid kakva je bila vinarska 2020. godina.

Krauthaker je iznio i podatak da je njegova vinarija do pojave koronavirusa 22 posto proizvoda izvozila u Njemačku, Austriju, Češku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i SAD, a sada je to prepolovljeno.

Predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić istaknuo je kako Slavonija u ukupnoj proizvodnji vina u Hrvatskoj sudjeluje s oko 45 posto, Istra i Dalmacija s po 19 posto, a brdovita Hrvatska s oko 16 posto.

-Iz slavonskih vinarija dolazi 90 posto kvalitetnih i vrhunskih vina, dok je u drugim regijama to oko 60 posto, ali je ipak tržište jako daleko od nas – rekao je Pavić, poručujući kako je slavonskim vinarima nužna strategija promišljenog marketinga.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content