Svjetska banka: Hrvatske šume su visokokvalitetne, ali šumarskoj industriji potrebne su potpore

Unaprijeđenje gospodarenja drvnom masom u Hrvatskoj bila je glavna tema sastanka osječko-baranjskog župana Ivana Anušića s predstavnicima Svjetske banke. Drugi sastanak zaredom održan je u zagrebačkim prostorijama Svjetske banke, a linkom su se uključili viši ekonomist Austin Kilroy i njegov kolega, viši ekonomist za okoliš Clas Sander, te stručnjak za šumarstvo Tuukka Castren iz Washingtona.

Prema analizi koju je u ime Svjetske banke predstavio Clas Sander, hrvatske šume su visokokvalitetne i prirodno obnovljive.

– Naša dosadašnja iskustva govore kako je potrebno promijeniti potpore šumarstvu i šumarskoj industriji kako bi postala međunarodno konkurentna te povećala prihode i prilike za zapošljavanje – rekao je Tuukka Castren.

Dodao je i kako nove tehnologije postavljaju zahtjeve pred sva svjetska gospodarstva i stoga su nužne promjene koje će ih pratiti, istaknuvši kako hrvatska drvna industrija ima prostora za reformu i napredak.

Župan Anušić naglasio je kako su iskustva i prijedlozi koji su izneseni od strane predstavnika Svjetske banke na primjerima drugih europskih zemalja dobar temelj za promišljanje o efikasnijem gospodarenju drvnom masom, koja bi za cilj trebala imati povećanje gospodarske aktivnosti, odnosno povećanje izvoza finalnih proizvoda i veću zaposlenost u drvnom sektoru.

Tradicija Istoka Hrvatske je u proizvodnji i prodaji proizvoda od drveta, reforma tog sustava mora se pripremiti kvalitetno uključujući u dijalog sve dionike ovog procesa, a za samo provođenje potreban je višegodišnji okvir kako bi bili spremni na izazove tržišta koji će se naći pred drvoprerađivačima, zaključeno je na sastanku.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content