U Hrvatskoj je danas Dan žalosti

- PROMO -

Od ponoći je u Hrvatskoj Dan žalosti. Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj te otvorila račun državne riznice za pomoć unesrećenima. Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost – piše index.hr.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prema zakonu moraju prilagoditi obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana. U potresu snage 6.2 po Richteru, koji je u utorak najjače pogodio područje Petrinje, poginulo je sedam osoba, a više od 20 ih je ozlijeđeno.

Materijalna šteta je ogromna, a obnova će trajati godinama. Porušen je praktički cijeli centar Petrinje, a neka okolna sela gotovo da više i ne postoje. Šteta je ogromna u Sisku gdje je jako oštećena tamošnja bolnica. Brojne službe i mnogobrojni volonteri danima rade na tome da se ljudima u pogođenim područjima barem donekle olakša život. (index.hr)

Povezane vijesti

Skip to content