U prostorijama Nogometnog kluba Papuk održan sastanak sportskih klubova na temu “Financiranja sporta u Orahovici”

U prostorijama Nogometnog kluba Papuk, a na inicijativu istog kluba te Športskog rekreacijskog društva, održan je radni sastanak svih gradskih sportskih klubova usmjeren ka dogovoru za zajednički dopis odgovarajućim institucijama u cilju spašavanja orahovačkog sporta i sportaša.

Kako je već poznato, Grad Orahovica cijelu 2020. nije imao potvrđen Proračun, a time su i sportski klubovi ostali bez nužnih financijskih sredstava za normalan rad, a budući da ga još uvijek nema niti za ovu godinu, sport u Orahovici je na “konopcima”. Upravo iz tog razloga sportski klubovi donijeli su zajedničku odluku o slanju dopisa institucijama koje mogu pomoći.

-Dopis će ići Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu pravosuđa i uprave i ministru Ivanu Malenici, Ministarstvu financija i ministru Zdravku Mariću, Ministarstvu turizma i sporta i ministrici Nikolini Brnjac, zatim Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću te Gradu Orahovici i povjereniku Saši Risteru. Naime, od Ministarstva pravosuđa upravo zahtijevamo da nas najkasnije do 5. veljače, jer za duže čekanje jednostavno nemamo vremena, izvijeste da li u skladu sa zakonom imamo pravo na privremeno financiranje iz sredstava Grada kao i drugi pravni subjekti koji to ostvaruju. Ukoliko na to imamo pravo, od Grada ćemo tražiti da nam do 10. veljače iz sredstava Grada, a na Zajednicu športskih udruga, prebace sredstva predviđena za sport iz 2020, kako bi Zajednica prema svojim kriterijima iste mogla rasporediti. Time bi sportski klubovi mogli podmiriti svoja dugovanja prema granskim savezima, vodstvima natjecanja, službenim osobama, trenerima, domarima, platiti režijske troškove, izvršiti preregistraciju sportaša i drugo jer u suprotnom klubovi neće moći nastaviti s natjecanjima u svojim ligama – u ime inicijatora, detalje iz dopisa predstavlja dopredsjednik Nogometnog kluba Papuk Slobodan Lukić.

2701sportskiklubovi 2

Lukić je dodao kako u istom stoje i prijedlozi alternativnih rješenja.

– Ukoliko zakonski nemamo pravo na sredstva iz 2020. godine, molimo od resornog Ministarstva turizma i sporta te Virovitičko-podravske županije da pomognu klubovima interventnim sredstvima kako bi ova teška situacija gdje sportaši grada Orahovice gotovo dvije godine, ako ovako ostane, neće dobiti nikakva sredstva. S druge strane, ukoliko resorna ministarstva potvrde da imamo pravo na privremeno financiranje tražimo od povjerenika Vlade Saše Ristera da u odluku o privremenom financiranju za prvo tromjesečje 2021. uključi i sport čime bi isti u Orahovici bio spašen. Ukoliko naši zahtjevi ne budu usvojeni, većina klubova, poglavito oni koji sudjeluju u redovnim natjecanjima, morat će obustaviti svoj rad, napustiti lige i prepustiti djecu i mlade ulici. A nakon toga vodstvima ostaje samo zaključati prostorije i ključeve predati u Gradsku upravu. Nadamo se da će najodgovornije institucije u državi riješiti ovaj za nas veliki problem. Nakon sastanaka većina klubova je potpisala i ovjerila ovaj zajednički dopis, ostale očekujem da isto učine u toku današnjeg dana pa da se zajedno, isključivo i samo sportski, izborimo za spas orahovačkog sporta – zaključio je Lukić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content