U znak protesta, ali i iz očaja, 5 tisuća ugostitelja otvara 1. veljače

- PROMO -

Iako je bilo određenih najava, Stožer i Vlada danas su donijeli odluku da kafići neće moći prodavati ni kave za van, a kamoli raditi, dok svoja vrata ne otvaraju ni restorani. O tome kako preživljavaju, razgovarali smo s nekoliko podravsko-prigorskih ugostitelja koji jedva spajaju kraj s krajem, piše ePodravina.

Najoštriji od njih bio je Bernard Tkalčec, vlasnik seoskog turizma Zlatni Klas u Otrovancu kraj Pitomače, u sklopu kojega ima restoran i smještajne objekte.

– Dio sam inicijative ugostitelja nazvane Dajte nam da radimo u koji je uključeno puno subjekata. Trenutno smo u pregovorima i mogu vam reći da će dobar dio nas 1. veljače otvoriti svoja vrata u znak protesta, po uzoru na Češku i Italiju. Vjerujem da će nas biti oko pet tisuća, a ja ću sigurno biti jedan od njih – najavio je on.

Bernard kaže da su ugostitelji na koljenima te da im je država okrenula leđa.

– Čuvali smo radna mjesta, no potpore ni ne sjedaju na vrijeme, a gdje su ostali troškovi. Mi izdajemo hranu za van, no to su sitnice. Promet nam je pao za 70 posto, ovo više nije izdrživo – žali se on.

Napominje da će otvoriti iz očaja te kaže da ni kave za van i terase nemaju nikakvoga smisla.

– Ljudi su već naučili piti kavu na benzinskim crpkama i na kioscima, a punktove gdje se okupljaju ionako nitko ne kontrolira. U međuvremenu je već preko 1000 ugostitelja propalo, a nezaposlenih je svakim danom sve više – kazuje Tkalčec. Mišljenja je da su mjere preoštre te kontraproduktivne.

– Razočaran sam što nakon 43 godine poslovanja moram razmišljati o svom opstanku. Ove su mjere koje izgledaju kao da ti netko da kikiriki i kolač kad si gladan – zaključuje on.

(epodravina.hr)

Povezane vijesti

Skip to content