Vlada proglasila katastrofu, utorak Dan žalosti za tragično preminule mlade u Posušju

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Vlada odlučila proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije te dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije.

– Odlučili smo danas ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije i već uz postojeći Stožer civilne zaštite oformiti i poseban stožer na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom – kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Proglašavaju, kaže, katastrofu danas jer su na temelju načela postupnosti dobili informacije s terena u proteklih nekoliko dana i od ministra unutarnjih poslova kroz sustav civilne zaštite o razmjerima šteta i posljedicama na funkcioniranje života.

Vlada je u nedjelju također najavila da će osnovati Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije.

Vezano za novi stožer, Plenković je rekao da će u njega biti uključeni predstavnici svih resora, a potpredsjednici će biti Darko Horvat i Boris Milošević.

– Tako da postavimo temelje ne samo kriznoga upravljanja u danima neposredno nakon potresa nego i u razdoblju koje će podrazumijevati organiziranu obnovu oštećenih zgrada i kuća u ovim županijama. Uvjereni smo da će nova struktura pomoći i predstavnicima područne i lokalne samouprave, koordinaciji svih službi u kanaliziranju potpore koja dolazi od građana na kvalitetan način – istaknuo je premijer.

Plenković je na sjednici Vlade, na kojoj su ministri minutom šutnje odali počast za osmero mladih koji su izgubili život u blizini Posušja u novogodišnjoj noći ugušivši se ispušnim plinovima iz agregata, podsjetio da je danas tjedan dana od prvog potresa jačine 5 po Richteru koji je uglavnom pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Šest je dana od razornog potresa jačine 6,2 po Richteru u kojem je život izgubilo sedmero ljudi, a u njemu su ozlijeđene  24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest otpušteno. Tijekom akcija četiri vatrogasca su ozlijeđena, a jedan volonter poginuo je prilikom pomaganja.

Plenković je još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih sugrađana te naglasio da se prema podacima Seizmološke službe od ponedjeljka tlo i dalje trese te je zabilježen veliki broj manjih ili srednje jakih potresa.

– To ne znači da trebamo biti u strahu, no trebamo biti na oprezu – poručio je premijer.

Ustvrdio je da su od prvoga potresa u ponedjeljak Vlada i sve službe reagirale promptno, bile su na terenu. Izvijestio je da je 16 od 18 članova Vlade već u proteklim danima bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a dvoje će ići sutra da vide što se događa na području u njihovoj nadležnosti. Zahvalio je policiji, vojsci, civilnoj zaštiti, Crvenom križu, vatrogascima, HGSS-u koji su učinili maksimalne napore proteklih dana kako bi se osigurala pomoć. Zahvalio je i svim sugrađanima, volonterima i ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce i zajedništvo Hrvatske da se pomogne svima kojima je potres iz korijena promijenio život.

– To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni – rekao je. Naglasio je da su na terenu su statičari i građevinski inženjeri, neki su ozlijeđeni prilikom drugog potresa, izrazivši nadu da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo nakon zagrebačkog potresa izrazito je važno, rekao je.

Podsjetio je i da su brojne građevinske firme i razne kompanije u Hrvatskoj dale doprinos, neki su poslali mehanizaciju, neki vodu i hranu.

– Nema onoga tko se nije odazvao odgovoru koji se zove hrvatska solidarnost – ustvrdio je Plenković, zahvalivši pri tome svim našim prijateljima i partnerima, brojnim državama koje su kroz mehanizam EU za civilnu zaštitu dale potporu u kratkom roku i dostavile brojne ključne potrepštine od kontejnera, šatora do ostaloga. Zahvalio je i članicama unije i onima kojima to nisu, susjednim zemljama i na financijskoj podršci.

Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o interventnim mjerama financijskog karaktera, a Plenković je istaknuo da je 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju raspoređeno u dobroj vjeri prema preliminarnim procjenama štete.

Uvjeren je, kaže, da je ovo bio samo hitni signal, država će dati dodatnu pomoć i gradovima i manjim mjestima te “nitko neće ostati sam u ovoj situaciji”.

Osvrnuo se i na reakciju gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića koji je odbio 30 milijuna kuna pomoći tom gradu jer je smatrao da se pomoć dodjeljuje po stranačkom ključu.

– Razgovarao sam s gradonačelnikom Dumbovićem. Razumijem njegovu zabrinutost i teške okolnosti u kojima ga je zatekla ovakva velika katastrofa. Ali on zna da smo uz njega i građane Petrinje i bit će još potpore i podrške Petrinji, kao što je to bilo i u prvoj interventnoj mjeri – poručio je premijer.

Ustvrdio je da je Vlada učinila mnogo u području zdravstva te je zahvalio resornom ministru Viliju Berošu i angažiranima da bolnice u Sisku i Petrinju budu u najvećoj mjeri evakuirane i da pacijenti budu zbrinuti u zagrebačkim bolnicama.

– Pokazali smo učinkovitost i brzinu i sada su svi koji su trebali dobiti potrebnu skrb dobro. Dio zgrada sisačke bolnice na kraju je ocijenjen tako da je zaključeno kako se u njima može boraviti i najvjerojatnije će ta bolnica moći primiti više od 50 pacijenata – rekao je.

Zavalio je i brojnim građanima koji su do sada uplatili sredstva na račun Državne riznice, Crvenog križa i drugih raznih udruga i zaklada da se u ovoj situaciji pomogne.

– S te strane mislim da je ovaj prvi odaziv veliki signal potpore i želje da se pomogne na razne načine – naglasio je.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content