Za dugotrajno nezaposlene osobe dobre vijesti iz OBŽ: Prekvalifikacijom do pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama

Župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić i ravnateljica Učilišta Studium – ustanove za obrazovanje odraslih Ana Gale, potpisali su danas (12.01.) Ugovor o programu osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba za obavljanje poslova pomoćnika/pomoćnice u nastavi s učenicima s teškoćama.

“Radi se o programu za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba koje su evidentirane na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom odjelu Osijek. Riječ je o asistentima u nastavi, njih 10, a njihovu prekvalifikaciju u iznosu od 48.000,00 kuna, u cijelosti će financirati Osječko-baranjska županija, rekao je župan Anušić.

Dodao je i kako je u razdoblju od 2004. do 2020. godine Županija financirala osposobljavanje 995 dugotrajno nezaposlenih osoba kroz različite edukacijske programe u vrijednosti 3.398.394,76 kuna, a povratne informacije su više nego dobre.
-Ulaganja Županije u prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih osoba se vraćaju, jer ljudi nalaze posao nakon prekvalifikacije, spremniji su odgovoriti na potrebe tržišta rada, ostaju na području naše županije i unaprjeđuju našu zajednicu i županiju, što se nadam da će biti i u ovom slučaju osobito jer su potrebe za asistentima u nastavi svake godine sve veće i postoji manjak tih kadrova.” – naglasio je župan.

Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo Ivane Katavić Milardović , Osječko – baranjska županija je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definirala četiri programe osposobljavanja za dugotrajno nezaposlene osobe.
-U tijeku su dva projekta poticanja zapošljavanja; ECDL edukacija s 15 polaznika i osposobljavanje za računovodstvo za mala poduzeća s 10 polaznika. Priprema se početak programa za voditelje EU projekta (20 polaznika), a sada i program osposobljavanja 10 polaznika za poslove pomoćnika/pomoćnice u nastavi u radu s učenicima s teškoćama. Osim troška edukacije, Županija u potpunosti financira i trošak prijevoza.” – naglasila je pročelnica.

Prema saznanjima HZZ-a Područne službe Osijek više od 60 posto polaznika u roku od šest mjeseci nakon edukacije pronađe posao, što je jako dobar rezultat, pa se u tom cilju pripremaju nove mjere i projekti kojima se želi pomoći nezaposlenim osobama u lakšem pronalasku posla. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content