Znate li koja vrsta meda je najbolja kod kašlja i za prehlade, a koji pomaže kod infekcija?

Med je jedan od najcjenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač, već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zacjeljivanja rana.

Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje. Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B skupine i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola, piše Ordinacija.hr.

Evo koje tegobe vam mogu olakšati pojedine vrste meda:

BAGREMOV MED

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protuupalno djelovanje, djeluje blagotvorno na jetra i probavni sustav.

KADULJIN MED

Svijetložut, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sustav, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav. Pomaže u zacjeljivanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

KESTENOV MED

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast okus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B skupine i vitaminom C.

LIVADNI MED

Med od raznog livadnog cvijeća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zacjeljivanju rana, djeluje blagotvorno na probavni sustav.

(ordinacija.vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content