AGRESIVNA OBRANA KLJUČ JE USPJEHA Meter: Na tome ćemo raditi, a fali nam i dirigent u napadu, Nika je odlična, ali premlada za ulogu vođe

Obrana je ključ svega i to naglašavaju mnogi treneri, pa tako i oni rukometni. U rukometu obrana kao dio igre dolazi do posebnog izražaja pa često u izjavama trenera, ali i igrača pred samu utakmicu i nakon utakmice možete čuti: “Ako obrana bude gusta i stabilna, bit će lakše” ili “ključ uspjeha bila je agresivna i pokretljiva obrana”.

Za uspješno rješavanje obrambenih zadataka izuzetno je bitno da igrač, kroz obučavanje i uvježbavanje tehnike igre u obrani, upozna i usvoji osnovne principe individualne, grupne i kolektivne obrane kako bi ih mogao kvalitetno primjeniti, a to su principi: širine, dubine, gustoće, postavljanja licem prema lopti, zatvaranja prostora za prolaz napadača prema vratima i zatvaranja prostora za prolaz lopte prema vratima.

Temeljni zadatak u obuci tehnike kretanja u obrani je da igrač ovlada vještinom kretanja u obrambenim stavovima i na temelju toga kvalitetno primijeni sredstva individualne taktike obrane temeljena na osnovnim principima obrane.

MG 2704

Ubrzavanje rukometne igre dovelo je do još većih zahtjeva u smislu obrambenih kretanja i poštivanja osnovnih principa. U samom početku potrebno je staviti naglasak na učinkovit i kvalitetan “rad nogu” što predstavlja najbitniji čimbenik uspješnog izvođenja obrambene tehnike.

-Obrana, obrana i obrana – rekao je to nakon svog debija na klupi 1234 Virovitice strateg Franjo Meter proteklog vikenda u domaćem porazu protiv Umaga, o kojemu smo pisali ranije.

Kako je i sam rekao, sve leži u tom dijelu igre i na tome će se dodatno raditi u narednom periodu jer obrana je protiv Umaga totalno zakazala, kao i većini dosad odigranih utakmica u najelitnijem rangu hrvatskog ženskog rukometa.

Naravno, nije sve u obrani. Nakon odlaska Maje Kožnjak i Tamare Hudoletnjak, koje su protekle sezone “nosile” napad virovitičkih rukometašica, sav teret u tom dijelu igru pao je na Niku Deskar, ujedno i prvu topnicu Lavica.

-Nika je sjajna, tu nema govora, ali mislim da je premlada da bi nosila cijelu ekipu, da bi bila ono što se kaže vođa. Nedostaje netko tko će preuzeti odgovornost i ulogu vođe na terenu, pogotovo kad se lomi rezultat. Općenito imamo mladu ekipu i čeka nas puno posla. Vjerujem da ćemo napredovati i da će sve to doći na svoje – jasan je Meter.

MG 2431

Lavice će u radu s ovim rukometnim stručnjakom i njegovom suradnicom Majom Grdić zasigurno puno napredovati i nadamo se dodatno dobiti na hrabrosti, odvažnosti i srčanosti jer bez toga nejde, pogotovo u vrhunskom sportu. To je ujedno i jedini način da na tribine privuku gledatelje koji će im biti dodatni vjetar u leđa – naravno, kada to epidemiološke mjere budu dozvoljavale.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content