Božinović: Počeli su razgovori o popuštanju mjera, ali 1. ožujka nećemo otvoriti sve

Hoće li se i koje mjere popustiti 1. ožujka i dalje je nepoznanica. Stožer svaki dan, kako kažu, analizira situaciju i sve parametre brojke novozaraženih, pojavu novih sojeva, vrijeme, kao i usporavanje cijepljenja uzima u obzir. Na redovnoj konferenciji za medije izvijestili su o trenutnoj o situaciji s koronavirusom.

U posljednja 24 sata zabilježena su 72 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2111. Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. Preminulo je 20 osoba.

Sa subotom je potrošeno 166.146 doza cjepiva i cijepljeno je 108.311 osoba.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da se nastavlja blagi početak platoa jednakog broja oboljelih u odnosu na prethodne tjedne.

– Imamo dva posto više oboljelih nego što smo imali tjedan dana prije – rekao je Capak, dodajući da je dvotjedna incidencija 111,2, Istarska županija ima najnižu stopu, a Dubrovačko-neretvanska najvišu.

Samo Danska i Finska trenutno imaju nižu dvotjednu incidenciju od Hrvatske. Prema stopi smrtnosti, Hrvatska je na 19. mjestu od 27 zemalja Europske unije.

– Što se tiče nuspojava, do danas je zaprimljeno 927 prijava sumnji – objavio je Capak.

Kašnjenje cjepiva

– 23.400 doza Pfizera, 16.800 Moderne i 52.000 AstraZenece bi trebale stići ovaj tjedan – kazao je Capak.

– Pretpostavka je bila da li s razvojem imunosti cjepivo štiti od obitavanja na nosnici sluznice. AstraZeneca je objavila prije 14 dana da njihovo cjepivo štiti od transmisije. Dali smo preporuku da se nastavi klasične epidemiooške mjere. Hoće li drugi proizvođači to napraviti to ne znamo, i vjerojatno će pokrenuti takve studije. Mi nikome ne bi sada rekli da ne nosi masku. Učinkovitost nije sto posto sigurna kod cjepiva. Svima je preporuka da nose maske – kazao je Capak.

Popuštanje mjera

– Ovaj tjedan su počeli razgovori. Unatoč ovim povećanjima situacija je dobra. Generalno sve govori o boljoj situaciji. Moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u tome smislu ćemo razgovarati s resornim ministrima. Nama je cilj da se sve više toga normalizira i sigurno da mi 1.3. nećemo otvoriti sve, međutim ako ovako se trendovi nastave da ono što jesmo najavljivali, sigurno da postoje određena moguća popuštanja, no sada nije trenutak da o tome govorim – kazao je ministar unutarnji poslova Davor Božinović.

Što se tiče porasta Capak je rekao da je to blagi rast novooboljelih.

– Možemo govoriti da nam je to oscilacija ili da je to neka stagnacija. Vidjet ćemo kakva je situacija u nekoliko dana. Nadamo se da je to oscilacija – kazao je Capak.

– Činjenica je da smo mi u Hrvatskoj najotvorenija država članica EU i da nema još puno toga o čemu razgovaramo. Važno je da svima postane jasno da taj naš model je bio postupni i da kada idemo u popuštanje budemo postupni i stavimo u kontekst ukupne epidemiološke situacije, i da ne donosimo odluke koje ćemo morati ubrzo mijenjati. Mislim da je ovo trenutak kada bi trebali postići novo uzajamno razumijevanje o pandemiji, i to između različitih društvenih skupina. Svi smo pogođeni epidemijom i svi zbog toga trpe. Solidarnost bi se sve više trebala orijentirati na rizike i probleme koje ova epidemija donosi. Činjenica je da su najugroženiji ljudi koji su stariji i oni koji imaju kronične bolesti. Kada se mjere popuste oni se nalaze u situaciji da su oni i dalje najugroženiji. Poruka je da vode računa o sebi i da inzistiraju od onih koji im dođu u blizinu, posebno mlađih, da se oni drže mjera. Trebamo i zbog sebe razmišljati o rizicima koje epidemija donosi za druge – kazao je Božinović.

(vecernji.hr, dnevnik.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content