COVID-19 Priprema se platforma na koju će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti

U Hrvatskoj danas (ponedjeljak) kreće distribucija cjepiva AstraZenece, čije su prve doze u Hrvatsku stigle u subotu. Do kraja mjeseca očekuje se novih 150 tisuća doza.

Kako se radi o cjepivu koje ima najslabije djelovanje, a brojne europske zemlje izbjegavaju cijepljenje starijih osoba njime, uzbunile su se umirovljeničke udruge u Hrvatskoj – piše index.hr

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel ne slaže se da ima puno nepoznanica vezanih za ovo cjepivo. Bitno je da se cijepi što više ljudi, rekla je. Dodala je kako je u procesu finalizacija platforme kroz koju će se moći prijaviti svi koji se žele cijepiti.

-Morat će dati osobne podatke i na osnovu te prijave dobit će obavijest mailom ili sms porukom o terminu cijepljenja. To je za opću populaciju, za one koji se ne prijave liječnicima obiteljske medicine – rekla je Pem Novosel gostujući jutros u emisiji “U mreži Prvog”.

Sva cjepiva imaju enormno visoku učinkovitost

Pem Novosel rekla je kako će se cjepivo moći birati ako ne dođe do neplaniranih zastoja u isporukama.

-Sva cjepiva imaju enormno visoku učinkovitost – Pfizer i Moderna 90 posto, AstraZeneca 82 posto. To je izuzetna učinkovitost – rekla je te istaknula da neka druga cjepiva, kao npr. cjepivo protiv gripe, nisu toliko učinkovita, tek 30-40 posto.

Pero Lučin, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci rekao je da kad se cijepe stariji od 65 i kronični bolesnici, to bi mogla biti naznaka vraćanja u normalan život.

-To je jedini način da se zaustavi pandemija i paralelno s procijepljenošću očekujem da će se smanjivati i dnevni broj novozaraženih. Po mojoj procjeni, igra nam slijedi do ljeta kada ćemo dobiti dovoljan broj doza cjepiva da možemo cijepiti barem 50-ak posto, da možemo reći da smo zaustavili pandemiju, ali virusa se nećemo riješiti tako brzo – rekao je.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content