Društvo multiple skleroze Virovitičko-podravske županije u sklopu projekta ”Korak ka kvalitetnijem životu” osposobilo 17 osoba za osobne asistente osoba s invaliditetom

Društvo multiple skleroze Virovitičko – podravske županije, nositelj projekta ”Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – Faza II” zadnje dvije godine posvetila je njegovoj provedbi. Navedeni projekt provodi se u sklopu operativnog programa ”Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. – Korak ka kvalitetnijem životu”, kojemu je cilj unapređenje kvalitete življenja osoba s najvišim stupnjem invaliditeta na području naše županije. Vrijednost projekta, koji je u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europske unije, iznosi 2.448.485,36 kuna.

Korisnik usluge osobne asistencije je osoba s invaliditetom, s jednim ili više oštećenja, koja samostalno ne može obavljati fiziološke i dnevne potrebe. Osoba s invaliditetom samostalno odabire osobnog asistenta, educira asistenta o vlastitim potrebama i načinu kako se njoj pružaju usluge.

– Provođenje ovog projekta omogućuje unapređenje kvalitete života osobama s najvišim stupnjem invaliditeta u našoj županiji. Trenutno brojimo sedamnaest korisnika osobne asistenicije, tako da smo u sklopu ovog projekta uključili sedamnaest osobnih asistenata zaposlenih na pola radnog vremena, kojima je zadatak brinuti i pomoći korisnicima, ovisno o njihovim potrebama – izjavio je koordinator projekta ESF ”Korak ka kvalitetnijem životu” Mario Bojić.

Koronakriza nije zaobišla niti Društvo multiple skleroze Virovitičko – podravske županije. Kako su nam rekli članovi udruge, problemi s kojima se susreću su brojni, a pokušavaju ih otkloniti na sve moguće načine.

– Kao rizičnoj skupini, socijalna izolacija izražena je više nego obično i društvene aktivnosti svedene su na minimum. Naše društvo provodilo je brojne kreativne radionice gdje smo se svi skupa družili, međusobno si pomagali i iznosili neke nove informacije koje smo saznali, kako o bolesti, tako i o metodama liječenja. Na žalost, to sada više nije moguće budući da su sva druženja svedena na minimum. Korona nam je poremetila mnoštvo planova tako da smo dobar dio aktivnosti morali ili odgoditi ili otkazati. Osim toga, možda i najveći problem s kojim se susrećemo je duže čekanje na preglede kod doktora, dosta vremena mora proći i do prvih terapija, kao i do uputnice doktora za odlazak u toplice koje nam pomažu možda više i od nekih lijekova – zaključio je Mario.

(www.icv.hr, mra, sdmsh.hr)

multipla logoESF logoOP ULJP ESF logo lenta i napis

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content