Hrana vam se stalno lijepi za tave, čak i one neprianjajuće? Evo rješenja

Aleksandra Fedorčenko i Jan Hruby, članovi Češke akademije znanosti i stručnjaci za dinamiku fluida i termofiziku, proveli su istraživanje o ponašanju ulja na vrućim, ravnim površinama i došli do odgovora zašto se hrana lijepi za tave, čak i one kvalitetne – piše vecernji.hr

Ovaj par testirao je dvije tave s dnom dizajniranim da se hrana ne lijepi – jedna je presvučena keramičkim česticama, druga ima teflonski premaz. Na tave su stavili malo suncokretova ulja, a zatim su snimili i izmjerili brzinu kojom se tava sušila.

Kako je objavljeno u časopisu Physics of Fluids, dolazi do termokapilarne konvekcije – pojave u kojoj gradijent površinskog napona utječe na tekućinu, u ovom slučaju ulje, da migrira prema van. Jednom kad se to dogodi, hrana se počinje lijepiti za središte posude.

Da biste izbjegli ovu situaciju, stručnjaci savjetuju da povećate količinu ulja na kojoj pripremate hranu tako da cijela tava bude premazana uljem, zagrijavajte je umjereno – nemojte odmah na početku staviti na najjači plamen, i koristite se posudama s debljim dnom. Također, hranu treba miješati često dok se priprema, prenosi Gizmodo.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content