Izmicanju ispod poreznog radara došao je kraj: U više od 18 tisuća samoposlužnih aparata uvedeni su fiskalizirani računi

Pod punim nadzorom porezne uprave od početka godine nalaze se i svi samoposlužni aparati. Iako se fiskalizirani računi krajnjem korisiku neće izdavati, na njih su ugrađeni uređaji koji u poreznoj prijavljuju svaki prodani proizvod.

Ugostitelje je jako bilo naljutilo što oni ne smiju, a pekarnice i benzinske crpke mogu nuditi kavu za van. Za njih nije potrebna radna snaga, a kako mogu skuhati i tri milijuna kava na dan, sav prihod ostaje u džepovima vlasnika aparata, donosi RTL.

No izmicanju ispod poreznog radara došao je kraj. U samoposlužne aparate uvedeni su fiskalizirani računi pa više nisu izvan kontrole.

Samoposlužni aparati za kavu, grickalice, jajomati, mljekomati, parking automati – više od 18 tisuća samoposlužnih aparata sada su u sustavu fiskalizacije.

Od kad ne može kava iz kafića puno se više pije ona iz aparata.

– Dok god nema kafića negdje moramo piti kavu – rekao je jedan od građana.

Pa je šalica kave za neke postala i šalica prijepora. Iako, zakon o fiskalizaciji donesen je prije dvije godine. Do 1. veljače trajalo je vrijeme za prilagodbu.

– I mi smo se našli u nekakvoj zamci jer se stvorila slika da smo povećali prohode, a radi se o padu koji je 20 do 30 posto iz razloga što se naše lokacije sastoje od škola, fakulteta, bolnica koje imaju značajni pad prometa – rekao je generalni menadžer tvrtke za postavljanje samoposlužnih aparata Matija Kreković.

Na svim svojim aparatima ugradili su softvere za fiskalizaciju koji ih povezuju s poreznom upravom, a to označavaju naljepnice. Cijeli proces mogao bi utjecati na cijenu proizvoda.

– Mi pričamo o nekih 10-20 posto to je vrijednost koja mi mogla utjecati na krajnju cijenu za korisnika – dodao je Kreković.

Resorni ministar poručuje, cilj je uvesti red.

– Naša intencija je bila da želimo uvesti red, a da ne napravimo nekakve dodatne troškove. Nije obveza fiskalizacije značila izdavanje računa nego povezanost softver u aparatu sa serverom u poreznoj upravi, da mi znamo da je narudžba ove ili one vrste, jaje, kava ili keks, naručena u određenom POS uređaju i to će sigurno doprinijeti ukupnom dodatnom redu u cijelom sustavu – rekao je ministar Zdravko Marić.

U sustav fiskalizacije ušli su i parking aparati. Morali su ju proći i svi mljekomati, jajomati, bučomati preko kojih poljoprivrednici prodaju svoje proizvode što je za njih veliki udar, a moglo bi utjecati i na cijenu proizvoda.

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content