Korak bliže “autocesti budućnosti”, ali i brzom internetu za stanovnike osam općina s područja VPŽ

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, te Tomislav Majnarić, u ime zajednice ponuditelja Hub consulting d.o.o. i Apsolon d.o.o., uz nazočnost zamjenika župana Darka Žužaka i pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka, potpisali su ugovor za “Savjetodavne usluge vanjskih stručnjaka za upravljanje projektom, upravljanje projektom gradnje” u vrijednosti 1.465.200 kuna. Ugovor se odnosi na projekt “Razvoj širokopojasnog interneta na području općina Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci”.

Podsjetimo, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je odluku o financiranju projektnog prijedloga “Razvoj širokopojasnog interneta na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci”. Ugovor je potpisan prošle godine, a Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta temeljem navedenog, dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu od 35.740.015 kuna. Na području navedenih osam općina gradit će se “autocesta budućnosti”. Virovitičko-podravska županija, je jedina županija u Hrvatskoj koja provodi takav projekt.

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno, s osam općina, lakše, brže i kvalitetnije, izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijeko potreban zbog količine podataka koje se prenose. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će s njom raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je bitan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovim projektom će se izgraditi mreža širokopojasnog interneta, brzine od 30 do 100 mbps. Procjena je da će ta brzina u idućim desetljećima biti dostatna svima onima kojima će trebati brzi internet. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka bez potrebne i odgovarajuće brzine. Njime će stanovnici 5.613 stambenih jedinica na području osam općina Virovitičko-podravske županije u budućnosti imati brzi internet. Virovitičko-podravska županija je nositelj projekta, a nakon postavljanja svjetlovodnih niti, općine će postati vlasnici mreže i one će s njom raspolagati.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content