Lakše do novčane pomoći povodom rođenja djeteta: Grad Virovitica planira se uključiti u sustav e-Novorođenče, a mijenja se i kriterij prebivališta roditelja

Na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika Ivice Kirina razgovaralo se, među ostalim, o Odluci o izmjenama i Odluke o novčanoj pomoći povodom rođenja djeteta koja će ići na raspravu na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća.

Naime, izmjenama navedene Odluke mijenja se kriterij da oba roditelja i dijete moraju imati prebivalište na području grada Virovitice kako bi ostvarili pravo na novčanu pomoć. Utvrđeno je kako su uz navedeni kriterij postojale poteškoće jer su roditelji dolazili u situaciju da ne mogu ostvariti pravo na pomoć niti od jedne jedinice lokalne, odnosno područne samouprave.

Po novom, prebivalište na području grada treba imati dijete i jedan od roditelja, koji je ujedno i podnositelj zahtjeva. Što se tiče visine novčane pomoći, ona ostaje ista – 1000 kuna za prvo dijete, 2.000 za drugo, 3.000 za treće i za svako sljedeće dijete po 1.000 kn više.

Osim toga, Grad Virovitica planira se uključiti u sustav e-Novorođenče te o istom sklopiti Sporazum s Ministarstvom pravosuđa i uprave. Roditelji će moći birati kojim putem žele poslati zahtjev – putem Matičnog ureda prilikom prijave djeteta, putem sustava e-Građani, ali i moći će i osobno kao i do sada.

(virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content