Miroslav Klement iz Gornjeg Miholjca kooperant je Hrvatskih duhana već 15 godina: Sa strojnim beračem i sušarom na kontejnere rješavaju se važni problemi u proizvodnji duhana

Jedan od najvećih problema u proizvodnji duhana je nedostatak radne snage za berbu. Proizvođači duhana odlaze i do mjesta 50 kilometara udaljena od polja u potrazi za radnom snagom. Budući da je proizvodnja duhana još uvijek profitabilna kultura, a otkup i isplata sigurni, proizvođači ne žele napustiti ovu proizvodnju. Da bi riješili problem berbe, određeni broj proizvođača kupio je stroj za berbu duhana, a jedan od njih je i 40-godišnji poljoprivrednik Miroslav Klement iz slatinskog prigradskog naselja Gornji Miholjac, inače kooperant Hrvatskih duhana.

– Što se tiče duhana i strojeva bitnih za njegovu proizvodnju, posjedujem gotovo sve. Imam traktore, plugove, sušnice, a od prošle godine i stroj za berbu duhana – kaže M. Klement.

KONTEJNERSKI SUSTAV SUŠENJA

Rabljeni berač nabavio je uz pomoć Hrvatskih duhana, a cijena s dovozom i montažom bila je oko 42 tisuće eura. Kako i sam kaže, prednost strojne berbe je brzina. Zamjenjuje ljude u branju duhana i omogućuje da se ovaj važan posao obavi na vrijeme. Stroj za berbu se podešava na visinu berbe i najčešće bere 3-4 lista, a može i više. Ono što je važno napomenuti je da duhan mora biti propisno posađen u pravilne redove, jer u protivnom berač duhana ne može obaviti svoju funkciju.

MG 2831 Custom

Klement ističe kako godišnje posadi 21 hektar duhana, ali i naglašava kako je prilikom strojne berbe izuzetno važna moć sušenja. Prakticira kontejnerski sistem sušenja bez rama, za što je potrebno puno manje radne snage, a trenutno je u pregovorima za tri montažne sušare s 12 boksova koje bi trebale doći iz Italije.

– Imam standardne, ali i jednu novu sušaru na kontejnere. U planu su još tri s 12 boksova, a u tom slučaju bi sve radio na kontejnere. Mogu reći da je 80 posto dogovora realizirano, a ostale su još neke manje sitnice. Prednost je i to što troše puno manje plina. U slučaju lošeg vremena mogu napuniti i preostale sušare, a kad imaš kapacitet, sve je puno lakše. Kad dođe kiša i kad ne budem mogao u polje, imat ću dovoljno sušara i ništa mi neće značiti to što ću preskočiti jedan dan – ističe Klement.

Projekt uvođenja mehaničke berbe Hrvatski duhani vide kao nastavak napora u poticanju proizvodnje duhana u Hrvatskoj, a prava analiza učinka berača i konačni rezultati u slučaju Miroslava Klementa su i više nego dobri, iako se prošle godine prvi put susreo s ovakvim načinom branja duhana.

– Za sada se držim tih 21 hektara. Ako cijena bude bolja, nije isključeno da ćemo proizvodnju i povećati. Ograničeni smo sa zemljom, a plodored je vrlo bitna stvar. Zemlja se mora pravilno pripremiti, a tu moram naglasiti veliku pomoć Hrvatskih duhana. Svake godine daju svoj dio potreban za proizvodnju, ostalo kupim sam i tako mi je puno lakše – dodaje.

Ovaj poljoprivrednik s Hrvatskim duhanima uspješno posluje više od petnaest godina. Hvali suradnju i pomoć – osiguran repromaterijal te otkup proizvedenog duhana.

– Što sam god tražio, u svemu su me podržali i sve otkupili. Pripomognu svakom sitnicom i imaju puno razumijevanja, nemam baš nikakvih prigovora. Isto tako i ja sam odradio svoj dio posla i proizveo traženo – nastavlja Klement.

KVALITETNA SURADNJA

Posao je to od kojeg živi cijela obitelj – supruga Kornelija (33) te sinovi Luka (12) i Tomislav (15). Uz školu i druženje s prijateljima slobodne trenutke provode i promatrajući roditelje u radu na gospodarstvu, od kojih upijaju sva potrebna znanja kako bi i sami jednog dana preuzeli posao u svoje ruke.

– Berač zamijeni nadničare, tako da uz suprugu pripomognu šogorica i šogor. Posao je uglavnom obiteljski orijentiran, a za njegovo kvalitetno obavljanje ima nas dosta – objašnjava.

MG 2825 Custom

Uz duhan uzgaja pšenicu, kukuruz i suncokret, a njegovo gospodarstvo proteže se na 45 hektara.

– Nemam ništa državne zemlje, privatno smo kupovali sitne parcele i tako ih uparivali. Problem je što ima puno sitnih parcela, u prosjeku jednog hektara, a za kombajn, ali i navodnjavanje valjalo bi da je bar pet hektara. Razlika je u prinosima, a sve ovisi o vanjskim uvjetima. Za berbu duhana imali smo prošle godine odlične vremenske prilike. Bilo je samo nekoliko problematičnih dana, duhan je nakon udara vrućih vjetrova naglo pobijelio, ali i njega su otkupili – kaže Klement te naglašava kako je na predjelu gdje se bavi proizvodnjom vrlo pjeskovito tlo, pa se velika pažnja treba obratiti i na gnojidbu.

Planovi za budućnost su dosta veliki, a puno ovisi od podrške Hrvatskih duhana u daljnjoj proizvodnji.

– Kao što sam već rekao, za sada je sve odlično. Financiraju nas u proizvodnji kreditima i avansima, otvoreni su za sve prijedloge, ali mora postojati i rezultat, kako prije, tako i poslije u toj proizvodnoj godini jer se sve kontrolira. Bez njihove potpore ne bih sam mogao uložiti toliki novac u sve ono što je potrebno za kvalitetnu proizvodnju – zaključuje Miroslav Klement.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content