Nakon tri i pol godine priprema počinje izgradnja: S novim Regionalnim distribucijskim centrom za voće i povrće proizvođači mogu u ”europsku utakmicu”

Kako je na jučerašnjoj Skupštini OBŽ najavljeno, danas je potpisan ugovor o gradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće sa zajednicom ponuditelja Projektgradnjom plus i Osijek – Koteksom, kao i ugovor o stručnom nadzoru nad građenjem RDC-a sa zagrebačkom tvrtkom H5.

– Projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće dugo smo najavljivali. Tri i pol godine pripremali smo ga kroz osiguranje sredstava za projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinskopravnih odnosa, osiguravanje sredstava za samu izgradnju, projektiranje, ishođenje građevinske dozvole i ostale postupke, a sada započinjemo s konkretnom izgradnjom u poduzetničkoj zoni Nemetin – rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić prilikom potpisivanja ugovora u sjedištu Županije.

Dodao je kako se radi o projektu koji je od strateškog značaja za Osječko-baranjsku županiju, te istaknuo kako to nije ono što treba samo slavonsko-baranjskim proizvođačima već svima na području Hrvatske.

49788

– Neophodni su centri koji će okupljati male proizvođače voća i povrća te im pružiti mogućnost da budu konkurentniji, pristupačniji i kvalitetniji na tržištu Hrvatske i Europske unije. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazi hrvatska poljoprivreda, ponajprije zbog nedostatka ovakvih kapaciteta. U sklopu ovog slavonskog distribucijskog centra bit će smještena i sušara, pakirnica i sortirnica, te ekološka linija za preradu voća i povrća koja će biti odvojena od konvencionalne proizvodnje – najavio je župan Anušić.

Vrijednost je investicije 101 milijun kuna, a sredstva za izradu projektne dokumentacije osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Županija je osigurala dio sredstava, a očekuje se kako će se u projekt uključiti i Ministarstvo poljoprivrede ili Ministarstvo gospodarstva. No ukoliko se to ipak ne dogodi, Županija je spremna sama financirati projekt jer, kako je istaknuo župan Anušić, izgradnjom Distribucijskog centra unaprijedit će se poljoprivredna proizvodnja malim proizvođačima i onima koji trebaju postati konkurentniji na tržištu.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content