Ništa od otvaranja prije 15. veljače, Beroš: Nema popuštanja, u odnosu na druge, naše mjere su blage

blank
Foto: screenshot

Stožer civilne zaštite izvijestio je na konferenciji za novinare o najnovijoj epidemiološkoj situaciji.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 730 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.926. Među njima je 1.222 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.  Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 233.637 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.088 preminulo, ukupno se oporavilo 225.623 osobe od toga 323 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 13.782 osobe. Do danas su ukupno testirane 1.206.372 osobe, od toga 7.023 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer.

Krunoslav Capak se osvrnuo na aktualnu epidemiološku situaciju te rekao kako je u ovom tjednu 15 posto manje novooboljelih nego u prošlom, piše Večernji.hr.

– Zaključno s jučer, zaprimljeno je 535 prijava nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 15 prijava sumnji na nuspojave na cjepivo Moderne. Do sada su bile dvije ozbilje reakcije na Pfizerovo bile i zahtijevale adrenalin, a 24 su bile nešto blaže – rekao je Capak.

Alemka Markotić komentirala je pojavu novih mutacija virusa.

– Danas imamo bolesnika koji je već skoro mjesec i pol kod nas i još uvijek ima pozitivan nalaz s relativno niskim CT vrijednostima što znači da bi još uvijek mogao biti zarazan. To su idealna mjesta za stvaranje virusnih varijanti i mutanti – rekla je te dodala kako moramo imati na pameti koliko je ovo opasna i neistražena bolest te kakve će posljedice imati oni koji su oboljeli.

Ministar Vili Beroš naglasio je kako je zdravlje iznad svih potreba.

– Razumljiva je težnja povratku u stari način života, no ne smijemo napraviti krivi potez. Među liberalnijim smo zemljama u Europi prema restrikciji različitih prava. Svjedočimo da u nekim zemljama ne možete posjećivati trgovine, biti na cestama iza određenog vremena. Mjera za popuštanje nema, moramo biti na oprezu i dalje – tvrdi te dodaje kako u Hrvatskoj “puno toga možemo”.

– Stožer je osnovan kako bi određivanjem izbalansiranih mjera ispunio glavni cilj, a to je zaštita zdravlja i života ljudi. Već godinu dana komuniciramo o tome koliko je virus opasan, svi smo pametniji u godinu dana, vidite da smo u svakom trenutku pokušavali da balans bude održiv u smislu očuvanja esencijalnih ekonomskih aktivnosti, ali i onih drugih. Nije bilo davno, bili smo prije par mjeseci u situaciji i razgovarali s predstavnicima ugostitelja kakve mjere da se poduzmu da bi ostali otvoreni. Dakle, preventivno smo s njima razgovarali. Iako smo znali i tada da nije lako provesti epidemiološke mjere u ugostiteljskim objektima, da ih se provodilo možda ne bismo došli u ovu situaciju – rekao je Davor Božinović.

– Pokušavali smo vidjeti hoće li se određene mjere provoditi, no rezultati su bili takvi da to nažalost nije bilo slučaj i ti objekti su zatvoreni. Od tada, uz disciplinirano ponašanje sugrađana i provedbe mjera, su nam brojevi počeli padati i oni već 6 tjedana padaju, no nisu došli na razinu koja je zanemariva – rekao je.

– Nerealna mi je situacija da Hrvatska ima najliberalnije mjere u EU, a da mi zbog toga trpimo kritike koje nisu opravdane. Uzimamo sve u obzir, potpuno nam je jasno da su oni čije su djelatnosti zatvorene u teškoj situaciji, ali iza odluka Stožera je uvijek struka – rekao je te ponovio kako će se 15. veljače ponovno razmotriti sve mjere.

– Nastavit ćemo raditi na ovaj način imajući prije svega u vidu naše sugrađane koji se izlažu virusu, završe u bolnici i maju teške kliničke slike. Imamo mjere kako nam zdravstveni sustav ne bi kolabirao i to se ovdje nije dogodilo, uz najliberlanije mjere, ali u 11. mjesecu je taj sustav bio pod velikim opterećnjem – dodao je ministar Božinović.

Alemka Markotić se nadovezala te objasnila zbog čega današnji broj novooboljelih još uvijek nije nizak.

– Današnja brojka novooboljelih nije mala. To znači da će vjerojatno 73 od tih završiti u bolnici, a barem 7 do 10 njih na respiratoru s mogućnošću smrtnog ishoda – rekla je.

– Važno je da svi shvatimo da pred sobom imamo barem mjesec hladnih dana koji pogoduju širenju kapljičnih infekcija i da moramo biti oprezni kako se ne bi doveli u nepovoljnu situaciju – smatra Markotić.

Što se tiče potencijalne registracije ruskog cjepiva, Krunoslav Capak je rekao:

– Mislim da nema prepreka da se podnese zahtjev za registraciju. Ako se registracija dogodi sada, moglo bi biti za mjesec do dva koliko traje procedura.

Vezano uz “dugi COVID”, Markotić je rekla kako se osobe s trajnim simptomima prate.

– Pratimo te ljude, oni dobiju upute kada budu otpušteni, da jave ako imaju pogoršanja i neuobičajene tegobe. Ne mogu reći koliki je postotak, no počelo se ozbiljno pristupati tom problemi i multidisciplinarno – rekla je.

S obzirom na to da je prema mjerama zabranjeno okupljanje više od 25 osoba, Božinović se ponovno osvrnuo na prosvjed.

– Koliko je meni poznato, organizator je podnio zahtjev PU zagrebačkoj gdje su naveli da će biti nazočno 25 osoba. Nije mi poznato koliko je tamo ljudi, no policijski posao u ovakvim situacijama je da vodi računa o javnom redu i miru – kazao je.

(vecernji.hr)