Od ponedjeljka popuštanje mjera, vrijede do 28. veljače: Božinović objasnio detalje

Od 15. veljače otvaraju se teretane i fitness centri, kafićima će se omogućiti prodaja kave za van kao i prodaja ostalih pića, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike i radionicama, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina.

– U posljednja 24 sata zabilježen je 371 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.471. Među njima je 1.007 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 91 pacijent. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 12.946 osoba. U posljednja 24 sata testirana je 4.931 osoba – izvijestio je Stožer.

Cijepljeno je 64.775 osoba, od kojih je 47.969 osoba primilo dvije doze. Epidemiolog Bernard Kaić izvijestio je o incidenciji u Hrvatskoj, piše Večernji.hr.

– Broj novootkrivenih dnevno je i dalje u padu. Incidencija je 135 u prosjeku i na petom smo mjestu u EU – kazao je Kaić, dodao je da je prijavljeno 732 nuspojave cjepiva. Na AstraZenecino nema još prijava o nuspojavama. Nema novih prijavljenih težih nuspojava.

– Epidemiološka krivulja pokazuje silazni trend. Jučer je hospitalizirano oko 80 naših sugrađana, a 13 je stavljeno na respirator. To nas upozorava da epidemija nije gotova – kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

– Molim sve one koji provode cijepljenje da se drže programa i plana cijepljenja. Ono što sam napravio je da sam uputio dopis HZJZ-a da propiše što da se radi točno s cjepivom koje ostane u bočici – kazao je.

Blaže mjere do 28. veljače

– Mjere će vrijediti do 28. veljače. No, ovo nije trenutak da opuštanje bude sveobuhvatno i nekontrolirano. Moramo biti oprezni – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Do jučer smo govorili da smo država koja ima najmanje stroge  mjere, a danas smo država koja ima najmanje stroge mjere. Ne smijemo se opustiti. I zato što se nismo opustili i govorili smo da se sve analizira. Od danas, od jučer razmišljamo i imamo sliku onih mjera, aktivnosti koje se mogu dodatno relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. Mi to ne znamo, ali znamo da ćemo vrlo pozorno pratiti što se događa, pogotovo za nove varijante – kazao je Božinović.

– Četiri kategorije se popuštaju. Prva je isporuke hrane, pića i slastica iz ugostiteljskih objekata. Izrađen je precizni epidemološki okvir. Oni koji preuzimaju hranu ili piće se ne smiju zadržavati, nije dozvoljen ulazak u objekt. Razmak onih koji čekaju u redu mora biti 2 metra, maske su obavezne. Ne smije se poticati zadržavanje i puštati glazba, terase treba ograditi i onemogućiti korištenje stolica i stolova. Trebaju se istaknuti pravila.

Teretane – važno je voditi računa o broju koristnika, 1 osoba na 20 kvadrata. Vodi se briga o provjetravanju. Nakon svake uporabe sprava mora se dezinficirati. Samo vlastiti ručnici i prostirke. Izbjegavati bliski kontakt i zabrana korištenja svlačionica i zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika. Maske pri dolasku i registraciji.

Škole – ograničiti grupe, korištenje maski, predavači trebaju održavati razmak ili se odvojiti pleksiglasom i mjeriti temperaturu, polaznicima isto.

Dječje igraonice – Tu je potrebno ograničiti broj, 1 na 7 kvadrata. Maske za lice i dezinfekcija sprava, mjerenje temperature prije ulaska u objekt. Evidencija korisnika.

Kasina i kladionice – Maske su obavezne, kao i razmak.

Automat klubovi – 1 korisnik na 7 kvadrata. Držanje razmaka od dva metra, ako postoje sjedeća mjesta razmak mora biti 1,5 metara, a između stolva 3 metra. Ugostiteljski dio mora biti zatvoren, on nije dozvoljen – rekao je Božinović.

Na pitanje zašto automat klubovi i igraonice smiju raditi, a dvorane ne, Božinović je rekao da se ide redom.

– Donosimo prije svega mjere koje su u korist djece. Osnovno je zdravlje, a prednost ćemo dati djeci, školama i igraonicama jer njima je teško objasniti zašto ovako živimo – rekao je Božinović.

– Svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice, mora se odrediti koje su prioritetne aktivnosti a koje se mogu dodatno odgoditi i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik. Kad bi se sve opustilo vratili bi se brzo velikom broju oboljelih – rekao je Kaić.

– Kad govorimo o dvoranama to su velikim djelom školske dvorane, mi smo pustili nastavu i gleda se da se djeca što manje miješaju u istom objektu. Pokušavamo sve da se djeca ne druže i onda bi otvorili dvorane unutar tih škola i onda bi sve ovo palo u vodu. Oni nisu podijeljeni u grupe za sport kao što su podijeljeni za razrede, došlo bi do većeg miješanja između njih a onda je povećana i mogućnost širenja virusa – pojasnio je dodatno Božinović.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content