Odustala od odlaska u Irsku, sad kreira tepihe vrhunske kvalitete po želji kupaca

Dvadesetrogodišnja Vukovarka, Matea Jajetić, sa sadašnjom adresom u Osijeku, kao i dobra većina mladih u potrazi za poslom, razmišljala je o odlasku u Irsku. No, kako se njen otac dugi niz godina već bavio prodajom tepiha za velike tepih centre, a onda krenuo i u vlastitu proizvodnju, odlučila mu se pridružiti te su uz proizvodni pogon otvorili i dvije trgovine, jednu u Vukovaru i drugu nedavno u Osijeku.

U proizvodnji tepiha moj se otac odlučio okušati još 2009. godine, kada je vidio proces izrade tepiha na internetu. Ubrzo je naručio ručni stroj, na kojemu je radio sljedeće dvije godine – priča Matea.

S obzirom da je na tom stroju izrada zahtijevala puno fizičkog rada, od kojeg su se naprosto “kidale” ruke, tata Damir upustio se u hrabar i neobičan pothvat.

– Kako je moj otac inače vrlo inovativan čovjek, upustio se u pravljenje stroja. Cijeli prototip je napravio sam, ali trebala su “nevaljati” tri ili četiri, da bi ovaj zadnji uspio – šaljivo kaže Matea.

IMG 0993

Uz očevu inovativnost, te Matein mladenački zamah, proizvodnja tepiha dobila je “vjetar u leđa”. Danas tepihe proizvode na čak tri “tatina stroja”, a svaki dnevno može proizvesti oko 20 četvornih metara tepiha debljine od 18 do 50 milimetara. Sama izrada traje oko 15-tak dana.

– Radimo s najfinijim i najkvalitetnijim koncima. Sintetika je u pitanju i to u 37 boja, ali imamo i vunu u ponudi, u više od 70 boja. Naši tepisi nisu takoreći klasični, “konfekcijski”, što se može osjetiti i pod prstima. Oni su dugoročni, ne “linjaju” se i mogu trajati sigurno  desetak godina. U planu nam je izrađivati i končane tepihe – priča Matea.

Kao prednost ističe i to što kupac sam bira tepih kakav želi.

-Bira boju, dizajn, oblik i dimenzije. Na taj način dozvoljavamo kupcu da se prepusti mašti jer nije ograničen kako bojama tako ni tehnikom izrade. Svaka želja može biti prenesena na tepih u 99 posto slučajeva. Tek taj jedan mali postotak printanih tepiha ne radimo – kaže Matea, dodajući kako takve proizvodnje, poput njihove, nema do Zagreba.

IMG 0997

A prema dosadašnjim iskustvima, naručuje se sve, od modernog dizajna, dječjih tepiha do onih nekih cvjetnih.

Ima raznih narudžbi, primjerice jedna dizajnerica nam je naručila tepih u krugovima, pa je jedna majka tražila tepih za dječju sobu na kojem je veliki joystick. Hit tepisi su bili jedno vrijeme s likovima iz crtića Frozen, posebice Else, ali i ti se motivi mijenjaju ovisno o popularnosti filma ili igrice – priča Matea.

Premda se dosta toga naručuje putem interneta, da bi tepisi bili dostupniji a kupci se mogli uvjeriti u kvalitetu i postojanost, Matea je u srpnju prošle godine otvorila trgovinu i u Osijeku, ali zbog korone kupaca je malo.

IMG 0992

– Na početku je bilo odlično, jedva smo stizali pratiti narudžbe , no onda je nastalo malo zatišje. Vjerujem kako je to bilo iz straha i neizvjesnosti zbog korone, ali evo u posljednje vrijeme se  povećala potražnja. Ne bojimo se, riječ je o kvalitetnoj izradi cijenom pristupanih tepiha, a to ljudi znaju prepoznati – zaključuje Matea.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content