Opasne zamke u šumama na sjeveru Hrvatske: Planinari i rekreativci sve češće nailaze na razvučene sajle

Prije nekoliko mjeseci na području Jelenja poginuo je dvadesetogodišnji motociklist dok se vozio šumskim putem. Naletio je na čelično uže razvučeno između drveća. Nedavno je kod Cestice, nedaleko od Varaždina, na sličan način stradao još jedan mladić. U Varaždinskoj županiji proteklih tjedana planinari i rekreativci pronalaze opasne čelične užadi kojom privatni vlasnici ograđuju svoje posjede, donosi HRT.

Skupina varaždinskih rekreativaca nije ni slutila da će “naletjeti” na opasnu šumsku zamku nedaleko od vrha Ivanščice. Marko Dugandžić rekao je da se u zadnje vrijeme događaju neobične stvari.

– Uglavnom na stazi je bila razvučena sajla, to očito netko radi tko drugome želi zlo – dodao je.

A takvi su prizori u šumama hrvatskog sjevera sve češći.

– Bilo je i ozlijeđenih – dvadeset trogodišnji je motociklist naletio na sajlu postavljenu ovdje u Jarkima nedaleko Cestice. Teže je ozlijedio ruke i vrat – rekao je HRT-ov reporter Ivica Grudiček.

Motociklisti nisu željeli pred kameru – no poručuju da u šumama prijeti smrtna opasnost, a nitko ne kažnjava odgovorne. Pritom sumnjaju na vlasnike lokalnih šuma.

– Apeliram na sve koji postavljaju te sajle da to ne rade jer tako mogu nekoga ugroziti, dolazi do teških posljedica, teških stradavanja. Mi poduzimamo sve mjere da utvrdimo tko te sajle postavlja – poručio je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Dok neki postavljaju smrtonosne zamke, neodgovorni vozači pak uništavaju šumske putove te ne vode računa o zaštiti prirode. Remete mir, nanose štetu.

– Reda mora biti, točno se zna što je planinarska staza, planinarske ceste, putevi. Može se po cestama i putevima gdje je za njih namijenjeno, ali nikako po planinarskim stazama – istaknuo je Tomislav Friščić iz Planinarskog društva Ivanec.

– Znamo puno motociklista koji voze, koji imaju kulturu vožnje, uvijek uspore, pozdrave, a ima i onih koji samo projure. To im je valjda fora – dodao je Marko Dugandžić.

Policija će pojačano nadzirati takve putove, provjeravati opremljenost i ispravnost vozila te kažnjavati one koji postavljaju opasnu čeličnu užad. Za ugrožavanje života ili zdravlja zakon propisuje višegodišnju kaznu zatvora.

(hrt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content