OPĆINA ZDENCI Načelnik Durmić: U pripremi su novi projekti, ulagat ćemo u komunalnu infrastrukturu i socijalne uvjete

Unatoč teškim poslovnim uvjetima uzrokovanim situacijom s koronavirusom, Općina Zdenci se i prošle godine svim silama trudila odraditi niz projekata koji znače sigurniji i ugodniji život mještana. Odrađeno je niz vrijednih projekata, a novi su u pripremi. Više o tome rekao nam je načelnik Tomislav Durmić.

– Svaki projekt u 2020. godini bio je vrijedan na svoj način. Ipak, izdvojio bih izradu priključaka na kanalizacijski sustav i konačno priključenje domaćinstava, odnosno korištenje sustava kanalizacije. Vrijednost investicije je oko 3 milijuna kuna, za otprilike 400 priključaka i još nekih troškova koji nisu bili predviđeni u projektu. Istaknuo bih pritom jednu vrlo bitnu stvar, a to je da smo s Hrvatskim vodama uspjeli dogovoriti sufinanciranje priključaka i da mještani Zdenaca nisu morali platiti punu cijenu priključenja. Prema projekciji komunalnog poduzeća ono iznosi između tri i pet tisuća kuna, pa smo se kao Općina i mi uključili kako bi priključak što manje koštao naše mještane. Moram spomenuti i izgradnju kružnog toka u Zdencima zahvaljujući kojemu smo osigurali sigurniji promet – kaže načelnik Durmić.

Jedan od projekata u 2021. je i nastavak izgradnje pjesackih staza po cijeloj opcini Custom

Općina je itekako vodila brigu o uređenju komunalne infrastrukture, ali i o osiguravanju socijalnih uvjeta, težeći boljem životnom standardu svojih mještana.

– U cijelosti smo obnovili dječji vrtić, u koji nije bilo investirano od njegove izgradnje, a danas je on opremljen prema najnovijim uvjetima i standardima – kaže Durmić.

Od važnijih projekata iz prošle godine izdvaja vaučere od 15 tisuća kuna za izgradnji WiFi mreže te niz projekata kojima su obnovljene pješačke staze po naseljima, uređeni su mjesni domovi, a provedena je i kontrola plodnosti tla, važna zbog činjenice da mještani na ovom području žive uglavnom od poljoprivrede.

KONKRETNA POMOĆ

Kada je riječ o demografskim mjerama i mjerama pomoći starijima, i tu je Općina više nego aktivna, kaže Durmić, istaknuvši kako je Općini odobreno 132.000 kuna za rad vrtića.

– Prijavom na Poziv za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti koji je raspisalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osigurana su nam potrebna sredstva te je boravak djece za sve polaznike po iznimno prihvatljivim cijenama. Sufinanciramo troškove prijevoza i smještaja u domove učenike srednjih škola, novčanom potporom pomažemo sve redovne studente s područja naše općine, a sufinanciramo i troškove prehrane učenika u školi – kaže Durmić te ističe kako u okviru pomoći starijima Općina provodi projekt “Zaželi” kroz koji je zaposleno 11 žena koje vode skrb o pedesetak starijih osoba.

Jedan od najvaznijih projekata u 2020. obnovadjecjeg vrtica Custom

– Početkom ove godine potpisali smo ugovor s Hrvatskom poštom o oslobađanju plaćanja naknade za fizičke osobe koje plaćaju komunalnu naknadu, vrtić, najam ili otkup stana, a u razgovoru smo i da se njihov poštanski ured preseli u bivše prostorije općine – dodaje načelnik.

Iako je bilo poprilično teško planirati tekuću godinu, Općina Zdenci ipak ima spremno niz projekata koje očekuju da će biti realizirani.

– I dalje radimo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i pripremi potrebne dokumentacije za izgradnju objekata komunalne infrastrukture. U postupku je izrada nove projektne dokumentacije kanalizacije naselja Duga Međa, vrijednosti oko 150.000 kuna, jer je postojeći projekt vrlo loše projektiran. Cilj nam je urediti i ostale objekte u vlasništvu Općine i dovesti ih u onu funkciju kojom će se moći zadovoljiti potrebe mještana. Već u ovoj godini obnovit ćemo mjesne domove u Bankovcima, Kutovima, Zokovom Gaju i Obradovcima te obnoviti objekt udruge ribiča ŠRK Linjak. Imamo projektnu dokumentaciju za uređenje društvenog doma u Zdencima. Imamo troškovnike za izgradnju pješačkih staza i druga uređenja po cijeloj općini – zaključio je vrijedni zdenački načelnik Tomislav Durmić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content