Ovog proljeća otvorenje sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac: Bez navodnjavanja, u budućnosti neće biti konkurentnosti

– S obzirom na klimatske promjene, onaj tko u budućnosti ne bude navodnjavao poljoprivredne površine, neće biti konkurentan na tržištu i opstanak će mu biti upitan. Nas zanima navodnjavanje na površinama gdje smo u koncesiji do 2035. godine, te na onom dijelu koje je u našem vlasništvu, a nalaze se na površini Sustava navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac – naglasili su predstavnici tvrtke Poljoprivredno dobro s područja općine Gradina, koji su održali sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem i njegovim suradnicima, te s načelnikom općine Gradina Markom Ajčekom.

A na području općine Gradina, te manjim dijelom u općini Lukač, nalazi se sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac. On obuhvaća oko 750 hektara površine, koja će se natapati iz obližnje rijeke Drave. Riječ je o projektu Virovitičko-podravske županije, nastao uz podršku općina Gradina i Lukač, za što su dobivena europska sredstva u 100 postotnom iznosu. Dio je to ugovora koji je potpisao župan Andrović prije četiri godine, a ukupna vrijednost sustava navodnjavanja Đolta i Novi Gradac je 55 milijuna kuna. Đolta je otvorena prošle godine, a ove će se otvoriti i Novi Gradac – Detkovac.

novi gradac detkovac 1

– Prošle godine smo kao županija sufinancirali nabavu opreme za podzemno navodnjavanje na jednom pokusnom polju u općini Sopje, na sustavu Kapinci – Vaška. Želja nam je bila pokazati kako se na ovaj način, prinosi povećavaju više od 100 posto. Sve to putokaz je prema, nama najznačajnijem projektu u budućnosti. Županija je dobila sredstva za projektiranje Sušionice povrća. Projekt se provodi, a kada projektiranje završi, bit ćemo spremni za prijavu na EU fondove. Županija će tada izgraditi tvornicu kakva je nasušno potrebna Hrvatskoj. Uostalom, navedeni projekt dio je, prošle jeseni, u Našicama novo potpisanog Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem i ima punu podršku Vlade RH, predsjednika Andreja Plenkovića i resornih ministarstava. Projekt je to čija je procijenjena vrijednost 225.825.000 kuna. Ta tvornica bit će generator poljoprivrednog razvoja i Virovitičko-podravske županije i ovog dijela Hrvatske. Povezat će brojne poljoprivredne proizvođače povrća na ovom području, vjerujemo otvoriti nova radna mjesta. Virovitičko-podravska županija će u budućnost postati bitan partner prehrambenoj industriji i Podravci. Stoga, hvala i načelniku općine Gradina Marku Ajčeku, kao i predstavnicima Poljoprivrednog dobra Gradina, koji su u našem sustavu Novi Gradac – Detkovac, prepoznali budućnost poljoprivrede kroz navodnjavane površine, u za nas, u budućnosti iznimno važan projekt – naglasio je župan Igor Andrović.

novi gradac detkovac 2

Inače, sama „gruba“ gradnja crpne stanice sustava Novi Gradac – Detkovac je završena. Radove na sustavu navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac izvodi tvrtka Brana d.o.o. iz Virovitice. Očekuje se kako će u proljeće ove godine, sustav biti pušten u pogon.

Načelnik općine Gradina Marko Ajček, naglasio je će kako mogućnost navodnjavanja poljoprivrednih površina sustava Novi Gradac – Detkovac, generirati novu dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvođačima na ovom području.

– I kada se kretalo u ovaj projekt, općina Gradina je dala punu potporu Virovitičko-podravskoj županiji. Svjesni smo kako su na navodnjavanim površinama prinosi višestruko veći, te kako je natapanje polja budućnost poljoprivrede u našoj općini – kazao je Marko Ajček.

novi gradac detkovac 4

Inače, Virovitičko-podravskoj županiji je odobreno i financiranje sustava Kapinci – Vaška II. faza u vrijednosti 36.907.325,00 kuna. Projektom Kapinci – Vaška II. faza, predviđeno je proširenje dosadašnjeg Sustava navodnjavanja za dodatnih 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Prema projekciji, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će se putem cjevovoda spojiti na postojeći sustav, te će se i ovih 568 hektara, također natapati vodom iz rijeke Drave.

(vpz.hr, Foto: K. Toplak, D. Ripli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content