Počelo snimanje HTV-ovog dokumentarca o osječkoj rock sceni i Dinamitima: Bit će zastupljene obje postave s Kićom Slabincem i Dadom Topićem

Jedan dio snimanja dokumentarnog filma o Osijeku 60-tih godina kroz priču o poznatom bendu Dinamiti, a u kojem sudjeluju nekadašnji članovi Dado Topić i Alberto Krasnić, upravo je završio. Urednik produkcije je Aleksej Pavlovsky, redatelj Ivan Mokrović, a film se snima prema scenariju šibenskog novinara Stanka Ferića.

-Cilj nam je kroz tu priču o bendu Dinamiti pokazati da je Osijek metropola rock glazbe i kulture. Hrvatska rock scena koja je postala kulturna stečevina. Rock ima korijene i temelje u Osijeku kojeg danas neki vide i doživljaju kao grad tamburaške glazbe. A osječki glazbenici su imali ogroman utjecaj na rock glazbu i kulturu ne samo u Hrvatskoj, već i na prostoru bivše Jugoslavije. Taj osječki stil sviranja je utkan u albumima grupe Time, beogradske Korni grupe, Indexa i nekim albumima za koje se to možda ne bi nikada reklo, poput “Dnevnika jedne ljubavi “Josipe Lisac- ističe scenarist i novinar Stanko Ferić.

Na ideju o “rockumentacu”, Ferć je kaže došao radeći na priči o najstarijem rock bendu šibenskom Polarisu i o grupi Mi.

– Istražujući te arhive uočio sam da svi putovi vode u Osijek. Najjprije su se Dinamiti ukazali kao konkurencija Mi-ovcima, a najbliži je bio Dado Topić, porijekom Dalmatinac koji je u Osijeku napravio karijeru , pa sam počeo raditi i na knjizi o njegovom životu. U filmu će biti zastupljene obje postave Dinamita, ona s Kićom Krunoslavom Slabincem i druga s Dadom Topićem- kaže Ferić dodajući kako zbog korone Dinamiti nisu u punon sastavu već su na snimanje u Osijek stigli Dado Topić i Alberto Krasnić.

Inače najpoznatiju rock skupinu koju je osnovala grupa mladića u proljeće 1964. godine činili su Krunoslav Kićo Slabinac (ritam gitara), Alberto Krasnić (bas-gitara), Miroslav Šaranović (bubnjevi),Vladimir Lazić (orgulje) i Antun Nikolić Tuca (solo gitara).

Dinamiti su bili pod velikim utjecajem soul-jazza, a 1965, godine snimili su svoju jedinu sačuvanu instrumentalnu temu. Prije odlaska Slabinca na odsluženje vojnoga roka, Dinamiti su 1967. izveli skladbu Raya Charlesa, “Crying Time”. Najveći uspjeh grupe iz tog vremena bila je Kićina pjesma “Plavuša” s kojom je kasnije postigao prve uspjehe kao solist u glazbeno zabavnim vodama. Na Kićino mjesto u grupu dolazi Dado Topić (kao basist i pjevač), a s njim i Josip Boček (solo gitara). Obojica 1969. godine prelaze u Korni grupu što dovodi do raspada Dinamita.

-Film o tada najpopularnijem sastavu, sniman je na osječkim lokacijama kina Urania, Mačkamame, te punktovima gdje su se održavale svirke iako nekih mjesta više nema- kaže Ferić dodajući kako se završetak filma očekuje u jesen ove godine. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content