PODATAK WHO-A Rak dojke bio je najčešći oblik karcinoma prošle godine

-Rak dojke sad je po prvi put najčešći rak na svijetu – rekao je Andre Ilbawi, specijalist za karcinom pri WHO-u na brifingu UN-a uoči Svjetskog dana borbe protiv raka u četvrtak – prenosi tportal.hr

Rak pluća bio je najčešći oblik raka u protekla dva desetljeća, ali sad je na drugom mjestu, iza raka dojke i ispred raka debelog crijeva, rekao je Ilbawi.

Procjenjuje se da je prošle godine dijagnosticirano 2,3 milijuna novih slučajeva raka dojke, što je 11,7 posto svih slučajeva karcinoma na svijetu, priopćio je WHO.

-Među ženama, rak dojke je najčešće dijagnosticirani rak i vodeći uzrok smrti od karcinoma u svijetu – dodaje se.

Ilbawi je istaknuo da pretilost kod žena povećava rizik za rak dojke, ali i za ukupan broj slučajeva karcinoma.

Porastom globalne populacije i očekivanim povećanjem životnog vijeka, očekuje se da će karcinomi postajati sve češći i do 2040. godine porasti na oko 30 milijuna novih slučajeva u odnosu na 19,3 milijuna u 2020. godini, dodao je Ilbawi.

WHO je upozorio da je trećina smrtnih slučajeva od raka posljedica pušenja, visokog indeksa tjelesne mase, premalog unosa voća i povrća, nedostatka fizičke aktivnosti i ispijanja alkohola.

Pandemija koronavirusa remeti liječenje raka u otprilike polovici zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, rekao je Ilbawi i ukazao na zakašnjele dijagnoze, zdravstvene radnike pod ekstremnim stresom, te utjecaj koronavirusa na istraživanja raka.

(tportal.hr)