Postavljanjem info ploče službeno završena obnova “zelene učionice” u dvorištu Osnovne škole Suhopolje

Postavljanjem info ploče službeno je završena obnova “zelene učionice” u dvorištu Osnovne škole Suhopolje u sklopu projekta „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost“. Riječ je o jednoj od aktivnosti u sklopu projekta suhopoljske KrEdA-e vrijednom 502.119,95 kuna koji se sufinancira iz Hrvatsko-Švicarskog programa suradnje, a kojega provodi u partnerstvu s Općinom Suhopolje i Osnovnom školom Suhopolje.

Uz prisustvo načelnika općine Suhopolje Siniše Horvata i ravnatelja OŠ Suhopolje Ante Škrabe, predstavnici udruge KrEdA, uz koordinatoricu projekta Mateu Marek, postavili su info ploču na obnovljenu vanjsku učionicu, čime je obilježen završetak obnove, kao i planirani radovi vezani uz solarne panele, rasvjetu i napajanje potrebno za potpuno funkcionalno održavanje nastave u „zelenoj učionici“.

20210215 140701

– Projekt „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost“ pružit će stanovnicima informacije i omogućiti konkretne akcije u svrhu ostvarivanja održivog razvoja lokalne zajednice. Kako bi projektom osigurali održivost održivog razvoja, u suradnji s brojnim nastavnicima, profesorima u učiteljima iz cijele Virovitičko-podravske županije, oblikovali smo i proveli Program izobrazbe za održivi razvoj za učitelje i učenike (osnovnih i srednjih škola) koji će usvojenim znanjem moći nastaviti razvijati održivi razvoj na lokalnoj razini. Specifičnije se projekt bavi temama: partnerstvo s ciljem poticanja i planiranja održivog razvoja, zaštita okoliša, održiva zajednica odgovorna potrošnja energije, očuvanje kulturne i tradicijske baštine.

Konkretni rezultati koje smo postigli su posađena dva drvoreda u Suhopolju, izrađeni prijedlozi Programa izobrazbe za održivi razvoj za učitelje i nastavnike, kao i prijedlog Programa izobrazbe za održivi razvoj za djecu i mlade, adaptirana je vanjska učionica kod Osnovne škole Suhopolje, uhodan je rad Povjerenstva za održivi razvoj, izrađena Lego maketa crkve sv. Terezije Avilske u Suhopolju, skladana i uglazbljena pjesma za djecu „Suhopoljska dama“ – edukativnog sadržaja na temu crkve sv. Terezije Avilske, izrađena „Omamina kuharica – Orah“ te nova manifestacija “Dani Oraha” – rekla je koordinatorica projekta iz Udruge KrEdA Matea Marek

20210215 140917

– Održiva zelena budućnost jest prioritet kojem čovječanstvo 21. stoljeća mora dati najveću pažnju. No, jasno je kako te budućnosti nema bez tradicije koju njegujemo i baštine koju čuvamo. A u tradiciji i baštini, pogotovo u ovoj Lijepoj našoj, uvijek je bila simbioza čovjeka i prirode. Zato smo sretni što kao partneri možemo zajedno sudjelovati u projektu „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost“. U tom projektu školsko je dvorište dobilo svoj novi izgled.

Najprije tu je drvored zasađen uz jugoistočnu stranu školske zgrade. On nas podsjeća na spomenutu neminovnu povezanost čovjeka i prirode, odnosno na nužno vraćanje čovjeka prirodi. Taj će drvored na prirodan način davati hlad našim prostorima i pomoći nam učinkovito raspolagati s onim umjetnim energetskim postrojenjima. A uređena vanjska učionica druga je datost koju smo u ovom projektu realizirali. Na njoj smo posebno zahvalni jer se u njoj događa odgoj i obrazovanje za održivu zelenu budućnost. U ovo vrijeme pandemije posebno nam je dobro došla vanjska učionica. U njoj smo mogli učiti živjeti s onim što je čovjeku prirodno i blisko. Na svježem zraku, u izvornost stvarnosti, okruženi ljepotom zelenila naši učenici mogu i moći će promišljati i učiti o našoj bogatoj tradiciji i nekada zapostavljenoj baštini. Zato smo Kulturnoj udruzi KREDA posebno zahvalni na ovom partnerstvu i priželjkujemo još više ovakvih projekata – rekao je ravnatelj OŠ Suhopolje Anto Škraba.

(www.icv.hr, af)

20210215 141406 e1613554184889

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content