Prema podacima “proračuna” svih HR županija: Virovitičko-podravska županija je u TOP 3 Hrvatske po povećanju sredstava za stipendije

Prema podacima „konsolidiranih proračuna“, a koje donosi portal župan.hr, Virovitičko-podravska županije je, ako se gleda povećanje izdvajanja za studente, u TOP 3 svih hrvatskih županija. Naime,u apsolutnom iznosu u 2019. godini u odnosu na 2018. za stipendije i školarine izdvojila je najviše Varaždinska županija, 294.190 kuna više na godišnjoj razini. Slijedi ju Sisačko-moslavačka sa 201.609 kuna, te Virovitičko-podravska 141.769 kuna. Prema relativnom pokazatelju predvodila je Splitsko-dalmatinska županija sa 163,65 posto, Virovitičko-podravska 40,04 posto, Varaždinska 25,36 posto. U ovogodišnjem proračunu Virovitičko-podravske županije predviđen je iznos za stipendije učenika 195.000 kuna, a za visokoškolske 451.200 kuna, odnosno ukupno 646.000 kuna.

stipendije

Srednjoškolske stipendije za deficitarna zanimanja se dodjeljuju za deset mjeseci u visini od 500 kuna, za 59 učenika koji pohađaju programe iz deficitarnih zanimanja, a visokoškolske za 12 mjeseci u visini od 800 kuna i trenutno ih prima 43 studenta. Od 2002. godine do danas, Virovitičko-podravska županija je dodijelila 331 stipendiju.

– Virovitičko-podravska županija pokazuje koliko nam je obrazovanje važno. Županijske stipendije se isplaćuje tijekom cijele godine, ne deset, već svih 12 mjeseci. Smatram kako je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta, jer znamo koliko im je svaka kuna važna. Studenti koji „danas“ potpišu ugovore o stipendijama, već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji, naravno uz uvjet da sve svoje obaveze izvrše, znači da završe fakultet u roku, kako bi ih mi pratili tijekom cijelog školovanja, a naravno nakon završetka da se vrate ovdje u županiju i da nađu svoj posao gdje ćemo im mi, kao Županija, uvijek biti potpora – rekao je župan Igor Andrović.

(zupan.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content